Busbrug onderweg naar Zwolle

ProRail laat in opdracht van gemeente Zwolle een gigantische busbrug bouwen. De elegante vormen bestaan deels uit beton en deels uit staal. De stalen delen zijn voorgebouwd in het Belgische Gent. In 30 grote delen komen die naar Zwolle.

Transporten vanuit België
Het stalen deel dat straks op zo’n 7 meter hoogte over de sporen loopt is 110 meter lang en het brugdek is ruim 5 meter breed. In België vlakbij Gent bouwt het staalconstructiebedrijf Victor Buyck alvast grote stukken voor. Kleine en grote onderdelen worden uiterst nauwkeurig in elkaar gezet (zie de video en foto’s uit de staalfabriek). De brug komt in 30 delen naar Zwolle. De speciale transporten beginnen met de eerste rit in de nacht van 22 op 23 januari.

Nauwkeurige montage
Lassers zetten de 30 delen vervolgens aan elkaar tot een geheel. Precisie is bij het monteren van groot belang, want de brug heeft een bijzondere S-vorm en moet geheel in balans op de betonnen peilers komen te liggen. In mei rijden we de brug over de sporen, sluiten we het stalen deel aan op de betonnen ‘landhoofden’ en daarmee ligt het deel op zijn plaats.

Meer informatie
Live de bouw volgen? Er zijn 3 webcams beschikbaar: https://www.prorail.nl/projecten/busbrug_zwolle/webcams-busbrug-zwolle. Website met meer informatie over de busbrug Zwolle en het ontwerp: https://www.prorail.nl/projecten/busbrug_zwolle.