Duurzame bouwstenen met onbeperkte mogelijkheden

‘We build solutions’ is het motto van de producent van Legioblocken A. Jansen B.V. uit Son. Beslist geen loze kreet, gezien het hoge innovatieve gehalte van het bedrijf. We spreken met Henri Spoormakers, directeur van Jansen Betonwaren B.V., over slimme bouwoplossingen die ook nog eens bijzonder duurzaam blijken. 

Een mooi voorbeeld van inventiviteit is het product ‘Legioblock’. Spoormakers schetst deze als ‘de groene bouwsteen’, die zich als Lego laat verwerken. Het mooie aan Legioblock is dat dit betonnen prefabelement dermate functioneel is, dat aan de inzet ervan bijna geen grenzen zijn gesteld. “We leveren Legioblock over de hele wereld en zijn marktleider in onder meer de Benelux, Duitsland, Engeland en Frankrijk”, aldus Spoormakers. “We hebben het hier niet over een simpel betonblok, maar over een multi-inzetbare totaaloplossing die dankzij onze kennis en service om het product heen een enorme toegevoegde waarde kent.”

“Legioblock werd al veel ingezet voor het maken van keerwanden en boxen voor bulkmaterialen, daar is het product ideaal geschikt voor. En ook havenbedrijven weten ons goed te vinden,
omdat deze vaak vragen om semi-permanente bouwoplossingen voor overslagdoeleinden. In havengebieden heb je vaak te maken met opgespoten grond, dan is Legioblock een hele grote uitkomst. Dankzij de doorontwikkeling van Legioblock bouwen we ook complete industriehallen. De overkapping wordt gedragen door muren van Legioblock, waarbij het vaak niet nodig is om met een fundering te werken. Slechts een vlakke, draagkrachtige ondergrond is meestal voldoende. Indien nodig vlakken we deze eerst uit, maar vaak is dit zelfs niet nodig”, aldus Spoormakers.


Legioblock leent zich uitstekend voor toepassing in havengebieden.

One-stop-shopping met full service
De voordelen voor klanten om met Legioblock te bouwen, zijn talrijk. Kijken we naar het product zelf, dan zien we dat er niet alleen razendsnel te bouwen is met de betonelementen, maar dat ook demontage en hergebruik zeer eenvoudig zijn. “Ook een uitbreiding aan een muur, box of hal kan gerealiseerd worden zonder hak- en breekwerk; met Legioblock is zeer flexibel te werken”, vertelt Spoormakers.

Het is one-stop-shopping bij de Jansen Groep: “Al in de ontwerpfase helpen we de klant door tekeningen en statische berekeningen te maken van het bouwwerk, geschikt voor eventuele vergunningsaanvragen. Denk bij krachtberekeningen aan situaties waarbij zware materialen tegen de Legioblockwanden opgeslagen worden of wanneer er sprake is van een overkapping, die op de zijmuren rust. Door met ons samen te werken, kunnen een heleboel tussenstations overgeslagen worden. Wij zijn ontwerper, engineer, aannemer, transporteur en uitvoerder tegelijk. Onze kraanmachinisten doen het werk en zijn daarvoor speciaal opgeleid. Zij zijn chauffeur, kraanmachinist en uitvoerder (en tevens aanspreekpunt op de bouw). Korter kunnen de lijnen gewoonweg niet. Ik ben ongelooflijk trots op onze medewerkers.”


Een Antonov transportvliegtuig wordt geladen met een mobiele Legioblockfabriek.

Doorstapelen, waar ook ter wereld, in dezelfde kwaliteit
“Het maakt ons niet uit of je in Hamburg zit of in Marseille. Wij denken in oplossingen. Een goed voorbeeld is een recente order van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Duitsland. Men zocht een oplossing om snel en flexibel te kunnen bouwen in het Midden-Oosten. Legioblocken verschepen bleek niet haalbaar te zijn. Daarom hebben we een mobiele Legioblockfabriek gebouwd en deze per Antonov transportvliegtuig naar de brandhaard gevlogen. We doen wat er gevraagd wordt en komen onze beloftes na, daarom zijn we marktleider in Europa geworden. Waar we ook leveren, de kwaliteit en service zijn altijd constant.”

Gerecycled materiaal, herbruikbaar en gecertificeerd
Legioblock wordt uit gerecyclede grondstoffen vervaardigd. “Het product is zowel CE- als KIWA-gecertificeerd, tegen uitloging en ook nog eens volledig brandveilig”, schetst Spoormakers tot slot. “Onze onderneming is duurzaam avant la lettre. Al meer dan 45 jaar doen we aan recycling. We zijn gewend om restafvalstromen op te werken naar gecertificeerde secundaire grondstoffen. In de afgelopen decennia hebben we gewerkt aan de verfijning van onze recyclingprocessen. We leveren closed-loop solutions. Voor Europese overheden wordt het argument dat het hier om een echt groene bouwsteen gaat, steeds belangrijker. De Jansen Groep is een sterke Europese partner met totaaloplossingen, dankzij de gecombineerde expertise op het gebied van infrawerken, recycling, betonwaren en transport.”   


Boxen voor bulkmaterialen, desgewenst met overkapping.

Tekst | Jan Mol  Beeld | A. Jansen B.V.