Een deel van de Scheveningse Pier wordt bij Jansen Recycling Group ontmanteld

Donderdag 25 augustus kwam een deel van de Scheveningse Pier aan in Vlaardingen om te worden gesloopt. Dit object wordt met behulp van een drijvende bok in zijn geheel afgevoerd naar Jansen Recycling Group, alwaar het verder ontmanteld wordt. Het verwijderen van dit gedeelte is onderdeel van een grootschalige renovatie van de pier. Het gaat om het meest noordelijke deel van de pier, het zogenaamde ‘Stalen Eiland’. Dit deel is in zeer slechte staat en is al sinds 1991 gesloten voor publiek. Aannemer van dit project is de firma Kruiswijk uit Vlist in partnership met Jansen Recycling Group.

Op zee worden de stalen pijlers waar het bovendeel op rust doorgesneden. Het geheel komt vervolgens te hangen in een drijvende bok, die de constructie op een ponton zet. Vanaf de Noordzee wordt het 1.004 ton wegende object via de Nieuwe Waterweg naar de ontmantelingswerf van Jansen Recycling Group gevaren.

In 2015 zijn op deze werf van Jansen Recycling Group de wrakdelen ontmanteld van de Baltic Ace, een in 2011 gezonken autocarrier. De werf is vanwege haar open verbinding met de Noordzee zeer geschikt om grote objecten zoals de Baltic Ace en dit deel van de Scheveningse Pier te ontvangen en te verwerken tot duurzame eindproducten. Door de state-of-the-art faciliteiten, zoals een gecertificeerd vloeistofdicht terrein, een eigen waterzuivering en moderne, volledig elektrische kranen en scharen wordt de constructie duurzaam ontmanteld. Het schroot wordt vervolgens als secundaire grondstof aan staalsmelterijen geleverd. Zo werkt Jansen Recycling Group aan haar visie ‘werken aan een wereld zoals die bedoeld is’.

Bron: Jansen Recycling Group