Succesvol co-makership leidt tot brede tunnelbekisting

Hendriks stalen bekistingtechniek heeft in co-makership de voltunnel ontwikkeld; een tunnelkist die beukmaten tot 10 meter mogelijk maakt. De kist wordt ingezet bij de bouw van de President in Den Haag. Dagelijks wordt zo 170 m2‘presidentiële’ nieuwbouw gerealiseerd.

Gelegen op de hoek van de President Kennedylaan en in de nabijheid van congrescentra, musea en internationale instellingen, verrijst de President. Dit nieuwbouwproject biedt ruimte aan 133 vrije sector huurappartementen, 22 koopappartementen en 2 penthouses. In opdracht van Heembouw realiseert Red Betonbouw hier de volledige ruwbouw. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van een unieke tunnelbekisting die in co-makership met Hendriks stalen bekistingtechniek werd ontwikkeld.

Voltunnel
Deze nieuwe ‘voltunnel’ heeft een maximale breedte van maar liefst 11 meter. Een ongekend grote beukmaat van 10,20 meter kan zo worden gecombineerd met de snelheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid van de tunnelbekistingtechniek. Maar bovenal biedt die grotere beukmaat nu nog meer vrijheid voor architect, ontwerper of constructeur. Die vrijheid blijft niet beperkt tot het ontwerp van nieuwbouw, maar biedt ook later in de levenscyclus van een gebouw – bijvoorbeeld tijdens herinrichting – veel mogelijkheden.

Co-makership
Hendriks stalen bekistingtechniek en Red Betonbouw treden al vele jaren als co-makers op. Toen de eerste plannen voor de President ontstonden, hebben de bedrijven ook nu weer gezamenlijk de ontwikkeling en engineering opgepakt. Samen zetten de bedrijven de constructieve mogelijkheden en beperkingen op een rij en gebruikten dat als uitgangspunt voor iedere volgende ontwikkelstap.

Sneller bouwen en meer vrijheid
Het resultaat is  een tunnel met een breedte van maar liefst 11 meter. Met deze voltunnel wordt dagelijks zo’n 170 m2vloer gerealiseerd; twee dagen later is de verdieping met zes woningen, inclusief zelfdragende balkonplaten, klaar. De nieuw ontwikkelde, tapse centerpennen zijn zelfklemmend en maken het gebruik van kunststof conussen overbodig. Na het uitharden van het beton is het ontkisten eenvoudig. Een intelligent scharniersysteem ontgrendelt de twee helften waaruit de kist is opgebouwd, waarna de kist met behulp van een kraan kan worden uitgereden.

Veel vertrouwen
De nieuwe tunnelbekisting is voor Red Betonbouw een doordachte investering in de toekomst. Enes Djerlek van Red Betonbouw daarover: “We zijn ons bedrijf middenin de crisis gestart. Vanaf het eerste moment hebben we altijd veel geïnvesteerd in de toekomst. Ook nu weer. De bouw trekt enorm aan en het aantal aanvragen is groot. De investering in de voltunnel komt dan ook exact op het juiste moment.”