Platform over beton en staal in de bouw
Avondsessie Smart Industry levert 120+ staalbouwers nieuwe inzichten op

Avondsessie Smart Industry levert 120+ staalbouwers nieuwe inzichten op

Op donderdag 16 maart stond er een avondsessie ‘Smart Industry voor staalbouwers’ op het programma in de nieuwe fabriekshal van BCB Staalconstructie, georganiseerd door Bouwen met Staal, Samenwerkende Nederlandse Staalbouw (SNS), ConstruSteel en Construsoft. Ruim 120 staalbouwers ontvingen tijdens de sessie actuele ontwikkelingen, praktische voorbeelden en oplossingen, waarmee ze het productieproces zo efficiënt en duurzaam mogelijk in kunnen richten. Aan het einde van de sessie was er de gelegenheid om de nieuwe fabriekshal te bezichtigen en te netwerken onder het genot van een hapje en drankje.

Smart Industry voor staalbouwers

In de vorm van presentaties, praktijkcases en paneldiscussies werd het thema van de avondsessie ‘Smart Industry’ behandeld. Diverse sprekers vertelden over de hedendaagse praktijk van het staalbouwproces en over hun visie op de toekomst, waarbij het automatiseren en digitaliseren van het productieproces centraal stond. In een dynamische markt met fluctuerende staalprijzen, de introductie van de Wet kwaliteitsborging, stikstofproblematiek en uitrol van het Bouwakkoord Staal (met doelstellingen die in 2030 gerealiseerd moeten zijn), liggen er kansen voor staalbouw en metaalconstructiebedrijven die nú aanhaken. Maar, hoe pak je dat aan zonder het huidige proces helemaal om te gooien?

Data, ‘the future engineer’?

Nadat dagvoorzitter Annemarie Hagoort (SNS), gastheer Marcel van Os (BCB Staalconstructie) en Frank Maatje (Bouwen met Staal) het event openden, volgden een drietal presentaties over ‘Staalbouwen binnen Smart Industry’. Nico Kleinman van Construsoft, een van de sprekers, gaf zijn visie op de toekomst, waarbij data ‘the future engineer’ is: “Door gebruik te maken van parametrische ontwerptools als Rhino Grasshopper in combinatie met ontwerpsoftware zoals Tekla Structures, kunnen ontwerpers parameters en regels invoeren, waarbij veel data wordt gecreëerd. Op basis van deze data wordt op de achtergrond een algoritme gecreëerd. De software kan op basis van dit algoritme de uitvoer genereren – in dit geval het 3D-model – en dus het meest optimale ontwerp snel bepalen op basis van de gewenste variabelen. Hierbij worden enkele vereiste paramaters ingevoerd en zal de software door middel van Artificial intelligence verschillende ontwerpen genereren, in een poging om automatisch de meest optimale en efficiënte ontwerplossing te bepalen.”

Interactieve paneldiscussie 

Na de presentaties volgde een interactieve paneldiscussies met stellingen en vragen vanuit het publiek. Frank Maatje, Bob Evers (SNS), Gerik ten Berge (Smart Makers Academy), Marcel van Os en Jos Reijns (Innovatieplatform Staalbouw) vormden het panel en beantwoordden vragen als ‘Is het in jullie opinie mogelijk om volledig papierloos te monteren op de bouwplaats?’ en ‘In hoeverre controleren jullie je toeleveranciers op duurzaamheid en innovaties?’. Dit zorgde voor een interactief en inspirerend half uur, waarbij er verschillende deuren zijn geopend naar een gedigitaliseerde bouwwereld met gestroomlijnde ontwerp- en bouwprocessen, optimale communicatie en samenwerking.  

Rondleiding en netwerkborrel

Aan het einde van de sessie was er de gelegenheid om de nieuwe fabriekshal van BCB Staalconstructie te bezichtigen, waarbij de gastheren de aanwezigen met trots een kijkje achter de schermen gaven. Ondertussen zorgde de cateraar ervoor dat iedereen werd voorzien van een hapje en drankje en konden bezoekers ook diverse stands bezoeken, waar de deelnemende bedrijven meer vertelden over hun Smart Industry oplossingen. Zo liet Construsoft de bezoekers kennismaken met Augmented Reality (de AR-app) en Mixed Reality (de HoloLens).

Meer informatie

Voor nu lijken sommige Smart Industry oplossingen nog verre toekomstmuziek, maar de ontwikkelingen gaan snel. Construsoft probeert staalbouwers een inkijk te geven in huidige en toekomstige mogelijkheden. De AR-app of een ontwerp bekijken als hologram via de HoloLens zijn daar goede voorbeelden van. Enkele jaren geleden nog toekomstmuziek, nu al geïntegreerd bij sommige bouwbedrijven in het proces en succesvol ingezet bij projecten.

Meer informatie over de mogelijkheden voor de staalbranche leest u op de pagina over Tekla Structures voor de staalbouw.

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Construsoft.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Hengelder 16
6902 PA Zevenaar
Nederland
Telefoonnummer 0316 200 000 E-mailadres [email protected] Website construsoft.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?