Platform over beton en staal in de bouw
Een betonvloer op palen, enkel gewapend met staalvezels

Een betonvloer op palen, enkel gewapend met staalvezels

Vloeren op palen zie je in België steeds vaker. De keuze voor deze specifieke constructiemethodiek wordt niet alleen ingegeven door de toenemende eisen qua differentiële zettingen en de toelaatbare belastingen. Ook de groeiende schaarste van kwalitatief goede bouwgrond draagt eraan bij dat betonvloeren steeds meer in combinatie met funderingspalen worden uitgevoerd. Zoals bij de bouw van het nieuwe distributiecentrum van de sanitaire groep Van Marcke in Rekkem. Hier werd maar liefst ruim 40.000 m2 vloeroppervlak op palen gefundeerd. Voor de wapening ervan werd enkel gebruik gemaakt van staalvezels. Geleverd door Bekaert, wereldmarktleider op het gebied van staaldraadtransformatie en deklaagtechnologieën.

BekaertHet aanbrengen van de vloer in volle gang.

De bouw van het nieuwe DC, gelegen op industrieterrein LAR-Zuid, is één van de grootste projecten in zijn soort die de afgelopen jaren binnen België werden gerealiseerd. Het feit dat de voegarme en met lastoverdrachtsprofielen uitgevoerde werkvloer geheel op funderingspalen rust, is al opmerkelijk. Maar wat het gebouw eveneens bijzonder maakt, heeft alles te maken met de wapening van het ruime vloeroppervlak. “De vloer heeft geen traditionele netwapening, maar is enkel en alleen gewapend met de door ons ontwikkelde en geproduceerde Dramix® staalvezels”, zegt Ben Vanheuverzwijn, sales engineer Dramix® bij Bekaert. “Een zogenaamde fiber only oplossing die vooral mogelijk was dankzij de unieke eigenschappen van de Dramix® 5D staalvezels. Naast 24 ton Dramix® 4D staalvezel is hiervan zo’n 260 ton in de vloer verwerkt.”

Unieke combinatie

De Dramix® 5D staalvezels zorgen binnen de wereld van staalvezelbeton voor een ware revolutie. De combinatie van een ultrahoge trek-sterkte (2.200 N/mm2), een perfecte verankering en een zeer vervormbare staaldraad (meer dan 6% verlenging voor breuk) zorgt ervoor dat een bending-hardening gedrag wordt verkregen. “Dit betekent dat wanneer er een buigtest wordt uitgevoerd er na het ontstaan van de eerste scheur een kracht kan worden opgenomen die groter is dan kracht die nodig is voor de vorming van deze eerste scheur”, licht Vanheuverzwijn de uniciteit van het product toe. “Daarmee onderscheidt Dramix® 5D zich qua gedrag duidelijk van klassiek staalvezelbeton, dat een zekere terugval van de opneembare kracht vertoont nadat de initiële scheursterkte is bereikt. Het maakt ons product dan ook uitermate geschikt voor de uitvoering van fiber only oplossingen in constructieve toepassingen.”

Samenspel

BekaertHet nieuwe DC van Van Marcke.

Om tot een deugdelijke en vooral kostenefficiënte oplossing te komen, is een perfect samenspel tussen funderingspalen en vloer cruciaal. Dat bleek andermaal tijdens het voor Van Marcke gerealiseerde project, waarbij gebruik werd gemaakt van 5.215 funderingspalen (diameter 34 centimeter) die in rasters van 2,9 x 2,9 meter in de grond werden aangebracht. “Wanneer de palen verder uit elkaar worden geplaatst, zijn er minder benodigd, maar moet de vloer wel dikker zijn”, legt Vanheuverzwijn uit. “Zet je de palen dichter op elkaar, dan heb je er weliswaar meer nodig, maar kan de vloer aanzienlijk dunner worden uitgevoerd. En dat zie je terug onder de streep. Daarnaast speelt de diameter van de palen een grote rol in het uiteindelijke kostenplaatje. Zo hebben palen met een grotere diameter of een verbrede paalkop een positieve invloed op de dikte van de vloer en dus ook op de hoeveelheid beton die nodig is om de klus te klaren.” 

Tekst | Chris Elbers    Beeld | Bekaert

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?