Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om in ‘De Pen’ aandacht te schenken aan roestvaststaal, gewoon omdat ik het zo’n enorm bijzonder materiaal vind. Bovendien is Schroeder de laatste jaren druk bezig geweest om met dit mooie materiaal unieke betonankers te ontwikkelen.
RVS wordt in de volksmond vaak roestvrijstaal genoemd, maar roestvaststaal is een veel betere benaming. Aangezien gewoon staal dat niet geroest is ook roestvrij staal is en omdat RVS wel degelijk kan corroderen – en dan dus niet roestvrij is.
Allereerst een stukje historie van roestvaststaal, want het materiaal bestaat al ruim anderhalve eeuw. Vlak voor de Eerste Wereldoorlog kreeg het Brown-Firth laboratorium (o.l.v. Harry Brearley) in Engeland de vraag om een metaal te ontwikkelen dat minder inwendige slijtage aan de loop van vuurwapens en kanonnen zou veroorzaken. Brearley kwam op het idee om chroom toe te voegen, en zo ontstond de eerste vorm van RVS. (RVS heeft minimaal 11-12% chroom en maximaal 1,2% koolstof). De nieuw ontwikkelde legering had veel meer voordelen, waardoor naast de wapenindustrie ook veel andere branches roestvaststaal gingen toepassen. De ontwikkeling ging snel door, en ondertussen zijn er meer dan 200 verschillende soorten verkrijgbaar.
Waarom vind ik roestvaststaal zo’n mooi materiaal? Het is het meest bekend om haar corrosiewerendheid en mooie uiterlijk (helaas zie je van dat uiterlijk niets meer als het is ingestort). Afhankelijk van de legering kunnen sommige RVS-soorten zeer goed in zure en basische milieus worden toegepast, bijvoorbeeld in de (petro-)chemische industrie of stallenbouw. Sommige legeringen behouden hun sterkte bij hoge temperaturen en andere legeringen zijn weer goed bestand tegen extreme temperatuurwisselingen. Het lukt me in dit stukje niet om alle voordelen van alle typen te benoemen, maar het zijn er legio. Zo zijn alle RVS-soorten goed verwerkbaar: het materiaal is vervormbaar en makkelijk te knippen en te frezen. Ten slotte scoort RVS hoog op duurzaamheid; vanuit de LCC (Life Cycle Costing) komt RVS vaak gunstig naar voren.
De keuze om een roestvaststalen product toe te passen, zal in het begin van het bouwproces moeten worden gemaakt. Deze duurzame keuze heeft een positief effect op de levensduur en het benodigd onderhoud van het bouwwerk. Een verkeerde keuze kan enorm grote gevolgen hebben voor o.a. de veiligheid van de constructie. De afgelopen jaren zijn helaas tal van ondeugdelijke constructies gerealiseerd, door een verkeerde keuze van het ankermateriaal.
Ankers in RVS zijn geschikt voor bevestigingen van o.a. geluidsschermen, balustrades, balkons en zelfs voor bolders op kades in (zee)havens. Ook in vochtige ruimtes kunnen ze uitstekend worden toegepast. Wat is roestvaststaal toch een prachtig materiaal!
Neem dan rechtstreeks contact op met Schroeder-Ankers BV.
Contact opnemen