Al sinds 2017 heeft Weber Beamix zich gespecialiseerd in de wereld van betonprinten. In 2019 werd in Eindhoven de eerste commerciële printfabriek geopend met als doel om het 3D-betonprinten verder op de kaart te zetten. En dat is behoorlijk goed gelukt, gezien het uitgebreide portfolio. Een van de standaard producten is de 3D-geprinte taludtrap. Een duurzaam en voordelig alternatief voor de prefab taludtrap, en bovendien ook nog eens razendsnel geleverd. Maar er kan en wordt nog veel meer geprint in de Eindhovense fabriek.
Standaard betonproducten kunnen relatief eenvoudig geprint worden, zo bewijst Weber Beamix met de geprinte taludtrap. “Onze geprinte taludtrap is niet alleen goedkoper, maar ook nog eens 60% duurzamer dan een prefab taludtrap”, zegt Pieter Bakker, projectleider 3D-printen bij Saint-Gobain Weber Beamix. “Behalve een optimalisatie van het product taludtrap ‘an sich’ maken we met printbeton ook het proces stukken eenvoudiger.” Hij doelt dan op de eenvoud van het zelf kunnen ontwerpen van een trap, zonder tussenkomst van een constructeur of tekenaar. “Via onze parametrische ontwerptool (online beschikbaar) kan zelfs een leek de taludtrap ontwerpen en direct bestellen. In principe kunnen we deze trap dan al binnen drie weken op de bouwplaats leveren.”
Volgens Bakker zien steeds meer partijen de voordelen in van printbeton. “Rijkswaterstaat heeft recent goedkeuring gegeven voor het gebruik van de geprinte taludtrap in verschillende projecten. In de gemeente Amsterdam liggen al meerdere trappen van ons. Net zoals in de gemeente Amstelveen, waar we vorig jaar voor het eerste vier grote taludtrappen hebben geleverd. En sinds kort mogen we ook Havenbedrijf Rotterdam tot onze klantenkring rekenen. We zijn mooie stappen aan het maken.” En het blijft niet alleen bij de taludtrap, want in de Eindhovense printfabriek wordt nog veel meer geprint. “We hebben ook een productlijn van multifunctioneel straatmeubilair, diverse pleinbankjes die tevens fungeren als skate-elementen”, vervolgt Bakker. “Hiervoor geldt dezelfde mate van ontwerpvrijheid als voor de taludtrap. Binnen de extreme parameters is alles mogelijk. Wij printen alle vormen die je 2D kunt tekenen. Zo kunnen we de meest ideale afmetingen of bollingen uit de printer laten komen.”
Maar er is meer, veel meer. In 2017 had Weber Beamix samen met BAM Infra en andere partners een heuse wereldprimeur met de eerste volledig 3D-geprinte constructie ter wereld, een fietsbrug in Gemert. “Het was het startschot van een hele reeks aan bruggen in onder meer Nijmegen, Steenwijkerland en afgelopen augustus zijn er drie geprinte bruggen geplaatst in de provincie Noord-Holland”, zegt Bakker. “De bruggen voor Noord-Holland komen allemaal uit hetzelfde parametrische model, maar zijn verschillend qua vorm, overspanning, belasting en afmetingen. Het is absoluut ‘the next step’ in de bruggenbouw, omdat je niet telkens alles opnieuw hoeft te engineeren. Geprinte bruggen zijn bovendien ook een stuk duurzamer, wat ook blijkt uit de LCA die we samen met de provincie hebben laten opstellen.”
Sinds kort print Weber Beamix ook inspectie- en rioolputten. Bakker: “Een geprinte put bevat minder materieel, geen wapening, is lichter én aan te passen op de situatie ter plaatse (denk aan de aansluitende leidingen). Op het allerlaatste moment kunnen er nog wijzigingen worden doorgevoerd in het ontwerp. Vandaag bestellen en bij wijze van spreken morgen printen, is gewoon mogelijk.” En voor een project in Groot-Brittannië werkt Weber Beamix aan een deksloof in printbeton. “Ook hier is het last minute aanpassen in maatvoering van grote toegevoegde waarde, los van alle andere voordelen van printbeton en de grote vormvrijheid van het zijaanzicht.” Printbeton biedt dus volop kansen. Niet alleen voor standaard producten, maar ook voor creaties die op de traditionele manier van beton storten ondenkbaar of heel duur zijn.
Neem dan rechtstreeks contact op met Weber Beamix.
Contact opnemen