Met haar deelname aan het BIBM-congres affirmeert de Cementir groep duidelijk haar ambities om het bouwen met beton in het algemeen en de productie van cement in het bijzonder gedurende de komende jaren nog milieuvriendelijker te maken. De holding is actief in 18 landen en voert met een jaarlijkse capaciteit van 13 MIO ton de wereldtop aan voor wat de productie van wit en grijs cement betreft. Het is de bedoeling om in Amsterdam extra aandacht te vestigen op Aalborg Portland white cement als belangrijke schakel in duurzamer bouwen.
Om de klimaatdoelstellingen te halen en de opwarming van de aarde onder de 1,5°C te houden, ondernam Cementir reeds diverse stappen. Eerder al legde ze haar doelstellingen vast in een roadmap voor 10 jaar. In een ruimer kader maakt de groep ook aanzienlijke financiële middelen vrij ter ondersteuning van een grote diversiteit aan duurzame producten, grondstoffen en productiemethodes.
Met producten als Aalborg White, Aalborg Extreme, Aalborg Excel en nieuwe initiatieven zoals FUTURECEM maakt ze zich sterk om de carbonuitstoot met 30% terug te dringen. Ook andere maatregelen moeten hierbij helpen: het gebruik van alternatieve grondstoffen voor de traditionele klinker, het gebruik van natuurlijk gas als brandstof en een betere beheersing van thermische energie en elektriciteitsverbruik op de productiesites in België en Denemarken. Ook nieuwe technologieën zoals Carbon Capture (GSC) zullen hierbij een belangrijke rol spelen.
Jaren van onderzoek gingen gepaard met zware investeringen en hebben in 2021 geleid tot de ontwikkeling van een nieuw en uniek productieprocedé: FUTURECEM. De verbranding bij hoge temperatuur van klinker, de basisgrondstof bij de cementproductie, is vervuilend en milieuonvriendelijk. Hoe meer klinker vermeden kan worden, hoe beter voor onze leefomgeving. FUTURECEM, in grote delen van de wereld gepatenteerd, vermindert het aandeel van klinker door er andere grondstoffen onder te mengen zoals gecalcineerde klei en vulstoffen op basis van kalk. Deze laatste dringen het aandeel van klinker in het cement met meer dan 40% terug, terwijl het eindproduct toch dezelfde sterkte blijft behouden als zuiver Portland cement.
Omdat het niet volstaat om enkel de samenstelling van het cement te verbeteren, maakte de ontwikkeling van FUTURECEM deel uit van een bredere aanpak waarbij de cementproductie geëvalueerd werd van de ontginning en verwerking van grondstoffen, over de toepassing van het cement bij de betonproductie tot en met de verwerking op de bouwplaats. Een verregaand engagement met andere woorden omdat duurzamer cement produceren slechts één stukje van de klimaatpuzzel is.
Maurizio Romero, president van Aalborg Portland Frankrijk en Aalborg Portland België en Jean-Fabien Criquioche, directeur van Aalborg Portland Frankrijk en België, beamen unaniem: “Bij Cementir en Aalborg Portland gaan we onverminderd verder op de ingeslagen weg. Met wat we nu al bereikt hebben, zijn we voorlopers in onze sector en liggen we vooral goed op schema in de finale transitie naar een lage koolstof cementindustrie. Uiteraard zullen we in Amsterdam de talloze voordelen van ons wit cement dik in de verf zetten. Maar belangrijker nog is dat we daar de mogelijkheid krijgen om op één plek onze bestaande en nieuwe klanten te ontmoeten en te luisteren naar hun concrete en dagdagelijkse noden. Niemand die beter weet wat er speelt op de markt dan de klant zelf.”
De stad van morgen kleurt steeds groener
Urbastyle, de Belgische fabrikant van straat- en stadsmeubilair in beton, trekt al langer de kaart van ecologie en duurzaamheid. Het familiebedrijf, gevestigd in Doornik, maakt wereldwijd furore met haar opvallende en tijdloze creaties in beton voor publieke ruimtes.
Urbastyle onderscheidt zich met ronduit vernieuwende ontwerpen, waarvoor ze met de regelmaat van een klok samenwerkingen opzet met internationaal toonaangevende designers. En dit helemaal in lijn met de slogan ‘Urban needs blend with artistic design’.
Urbastyle produceert, zowel op grote schaal als in kleine en gepersonaliseerde maatwerkreeksen, onder andere straatmeubilair, grootformaattegels en structuurelementen in architectonisch beton. Ze gebruikt hiervoor voornamelijk witte cement van Aalborg, vanuit duurzaamheids- en esthetische overwegingen. Witte Portland cement van Aalborg wordt immers geproduceerd met ontzag voor het milieu en laat mooie, gladde afwerkingen toe in architectonisch beton.
Jan Laroy, managing director van Urbastyle: “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze sector, meer bepaald bij openbare aanbestedingen. Vandaar dat we nu vaak met ecovriendelijke grondstoffen werken. We hebben echter ook onze productiemethodes aan deze trend aangepast. Zo ontwikkelden we recent een technologie om betonelementen 3D te printen. Deze nieuwe technologie laat ongebreidelde creatieve toepassingen en unieke stukken toe, bespaart op het grondstoffenverbruik, vermindert de afvalstroom en maakt arbeidsintensieve, milieubelastende bekistingen overbodig.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Aalborg Portland Belgium.
Contact opnemen