Het motto van SBM: duurzaamheid en betonproductie gaan samen! En dat is te zien in het productengamma van SBM, want ze hebben een aantal specifieke oplossingen die het milieu ontlasten.
Supermobiele Euromix.
Minder files, minder CO2-uitstoot (-25%) en een homogener te verwerken product. Neem als voorbeeld de supermobiele betoncentrales met capaciteiten tot 170 m3 per uur die meestal op een groot bouw- en/of infrastructureel project worden ingezet. De grootste besparing zit hem in de inzet van het aantal truckmixers op een project en de afstand die ze moeten afleggen want de aanvoer van zand en grind blijft daarin meestal gelijk. Ook worden de supermobiele installaties steeds vaker gebruikt als tijdelijke productie-optie op het moment dat de eigen, meestal vaste installaties worden omgebouwd.
Binnen één dag wordt de supermobiele installatie, met gebruik van één kraan, opgezet en productieklaar gemaakt. En na een productietijd wordt de installatie ook weer in één dag afgebouwd en verplaatst. Omdat de installatie vaak verplaatst moet kunnen worden, kenmerkt de installatie zich door een zwaardere bouwwijze dan bijvoorbeeld de semi-mobiele versies. Neem bijvoorbeeld de cementsilo’s van SBM die compleet met fundatie door een kraan opgetild kunnen worden, waardoor een snelle positiebepaling gegarandeerd is. Kosten voor verplaatsing zijn daardoor gemiddeld € 50.000,- lager dan een gemiddelde semi-mobiele variant. Vanaf drie verplaatsingen rendeert de meerinvestering van een supermobiele installatie ten opzichte van een supermobiele installatie dan ook, nog los van de hogere restwaardes die aan supermobiele betoncentrales vastzitten.
Citymobiele Variomix.
Ook de City mobiele installaties van SBM zijn een goed voorbeeld van een installatie waar gekeken is naar minder CO2-uitstoot, een homogener product en tijdigheid van leveringen. De Variomix of Minimix zijn hier een goed voorbeeld van omdat zij voornamelijk ingezet worden in binnenstedelijke projecten waar een lage m2-footprint geëist is en waar hoge eisen aan beton gesteld worden. Betonmixers en betonpompen zijn vaak niet benodigd, immers de beton wordt direct in de kubel van de torenkraan gestort en zo op de bouwplaats verder verwerkt. Beide varianten hebben een kleine footprint (in m2), omdat ruimte voor de plaatsing van een installatie binnenstedelijk vaak beperkt is. De standaard versie van beide varianten bestaat dan ook slechts uit vijf transportabele units waarbinnen alle techniek om een gecertificeerd product te maken, geïnstalleerd is. Eén voor de opvoerbunker, één voor de besturingscontainer met hulpstoffenopslag en drie units voor de installatie zelf. In de laatste drie units is eigenlijk de gehele installatie geïntegreerd (van wegers tot interne cementsilo, van elevator tot kubelbaan).
Natuurlijk zijn er ook nog vaste installaties nodig en daarvoor heeft SBM verschillende horizontale en verticale oplossingen in het assortiment. Zowel standaard als klantspecifiek wanneer standaard geen optie is. Horizontaal wanneer er een hoogtebeperking is en grootte geen probleem vormt, verticaal wanneer hoogte geen probleem is en mogelijk de beschikbare ruimte wel. Standaard gaan de installaties tot 2.000 m3 toeslagstoffenopslag en kunnen twee mengers met een uitstoot van 6 m3 geïnstalleerd worden.
Horizontale stationaire betoncentrale.
SBM en Jager Meng- en Recyclingtechniek
SBM, de nummer twee in Europa op het gebied van betoncentrales, wordt sinds november 2018 vertegenwoordigd door Jager Meng- en Recyclingtechniek. Al twintig jaar zijn SBM en Jager Meng- en Recyclingtechniek succesvol aan elkaar verbonden in de beton- en recyclingmarkt.
Tekst | Jager Meng- en Recyclingtechniek Beeld | Jager Meng- en Recyclingtechniek / SBM
Uitgelichte afbeelding: Verticale stationaire Towermix betoncentrale.