Als het in voetbalstadions fout gaat, kan het dramatisch fout gaan. Zo kwamen in het Engelse Hillsborough 96 mensen om het leven omdat de supporters door staantribunes en hekken in de verdrukking kwamen. In Luzhniki werd de wedstrijd wreed verstoord door gladde tribunes en in Guatemala lieten 83 supporters het leven door overbezetting van het stadion. We kunnen deze rampen in Nederland nog voorkomen.
Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | SGS Intron
Helemaal vrij van incidenten zijn de Nederlandse stadions niet. Zo kwam tijdens een zware storm het dak van het AZ-stadion naar beneden, gelukkig zonder persoonlijke ongevallen. In het FC Twente-stadion stortte de dakconstructie in en viel een dode te betreuren. Deze gebeurtenissen hebben de discussie aangewakkerd om erger te voorkomen. Zijn burgemeesters en ambtenaren wel de aangewezen personen om een stadion veilig te verklaren?
Maarten Swinkels volgt deze discussie op de voet. Als senior consultant van SGS Intron weet hij dat stadioninspecties kostbaar en tijdrovend zijn. Dit zou een reden kunnen zijn – zeker als het betreffende stadion privébezit is – om inspecties op de lange baan te schuiven. Reden te meer om het door constructiebureau ABT en in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken opgestelde ‘Protocol Constructieve Veiligheid Stadions Betaald Voetbal’ toe te juichen.
“Het protocol is nog niet verplicht”, weet Swinkels. “Het is degelijk onderbouwd en geschreven vanuit het perspectief van een constructeur. Dat maakt de constructeur automatisch tot de partij die het onderzoek volgens dit protocol gaat uitvoeren. Liever had ik gezien dat zo’n belangrijk onderzoek wordt uitgevoerd door een team, waarvan alle leden kijken vanuit hun eigen kennisgebied. Ik denk hierbij aan een constructeur, ontwerper, ervaren inspecteur, materiaaldeskundige, corrosiespecialist, specialist risicoanalyse en niet te vergeten een gebruiker. Dan kun je de inspectie op ontwerp en bouw uitbreiden met inspectie op gebruik en onderhoud.”
SGS Intron heeft inmiddels ruime ervaring in het inspecteren van materialen en het analyseren van risico’s. Hiermee heeft zij alles in huis om – samen met de constructeur – een totaalonderzoek uit te voeren. “Stadioninspecties zijn een ondergeschoven kind. Laten we er iets aan doen, nu het nog kan.”