Platform over beton en staal in de bouw
ISO 45001 vervangt vroegere OHSAS 18001

ISO 45001 vervangt vroegere OHSAS 18001

Gezondheid en veiligheid op het werk

De gezondheid en veiligheid van medewerkers is in elk bedrijf aan de orde, groot of klein. Medewerkers verwachten immers een veilige en gezonde werkomgeving en gaan daardoor ook beter presteren. Bovendien verwachten ook klanten dat bedrijven daarvoor inspanningen doen. De nieuwe ISO 45001 norm vervangt de voormalige norm OHSAS 18001 voor het management van gezondheid en veiligheid op het werk. Bedrijven die volgens die norm werken, laten zien dat ze systematisch aan de werkomstandigheden, gezondheid en veiligheid van hun medewerkers werken.

Omdat er grote behoefte was aan een norm voor Arbomanagementsystemen, is in 1999 de OHSAS 18001 ontwikkeld; een norm voor gezondheid en veiligheid op het werk. “Deze norm vormt vandaag de basis voor de nieuwe ISO 45001 norm, die officieel ‘Managementsystemen voor gezond en veilig werken – Eisen met richtlijnen voor gebruik’ heet en waarbij ‘Arbo’ vervangen wordt door G&VW. De nieuwe ISO 45001 norm vervangt de OHSAS 18001 norm en geeft bedrijven met een dergelijk certificaat tot maart 2021 de tijd om naar de nieuwe norm over te stappen”, licht Alex de Wals, Manager Sales & Business Development bij TÜV Nederland, toe. “De focus ligt op de preventieve bescherming van werknemers en de grotere betrokkenheid van het managementteam. Hij kan eenvoudig in de geïmplementeerde managementsystemen geïntegreerd worden en ongeacht de omvang van het bedrijf worden toegepast.”

tuv3_-kopieren

TÜV Nederland toetst en certificeert bedrijven conform de nieuwe norm en kan organisaties met een OHSAS 18001 certificatie trainen om zelf hun systeem naar de nieuwe eisen van de ISO 45001 norm om te zetten.

 

Alleen maar voordelen voor zowel werknemer als werkgever

De gezondheid en veiligheid van medewerkers wordt onder meer beïnvloed door de fysieke belasting, fysische omstandigheden, psychosociale arbeidsbelasting en machineveiligheid. Met een G&VW-managementsysteem worden gevaren en risico’s geïdentificeerd en geëvalueerd om deze vervolgens aan te pakken. ISO 45001 stelt daarnaast ook eisen aan de resultaten van het managementsysteem. “De voordelen van deze norm zijn groot. Zo leidt een systematische aanpak van veiligheid en gezondheid effectief tot verbetering op elk niveau. Goede arbeidsomstandigheden zorgen voor gemotiveerde medewerkers en minder ziekteverzuim, waardoor dit ook financieel positieve gevolgen heeft. Bovendien resulteert dit in een goede reputatie bij klanten en opdrachtgevers”, stelt De Wals. “Door de High Level Structure (HLS) met zijn uniforme structuur, definities en terminologie kan deze norm gemakkelijk in andere managementsystemen, zoals ISO 9001 en ISO 14001, geïntegreerd worden. Bovendien wordt er rekening gehouden met mensen die niet vast in dienst zijn, zoals onderaannemers en toeleveranciers. Ook wordt er een grotere betrokkenheid van het hoogste managementniveau gevraagd. Het gaat immers verder dan gewoon een bureau dat op de juiste hoogte moet staan om goed te kunnen werken.”

Gericht op elk bedrijf

De gezondheid en veiligheid van medewerkers is voor elk bedrijf van belang en een managementsysteem wordt toegesneden op een bedrijf. Bij kleinere organisaties met een beperkt aantal gevaren en risico’s zal het systeem eenvoudiger zijn, terwijl de invulling voor grotere bedrijven met meer risico’s dan weer heel wat complexer zal zijn. “Wij beschikken over heel wat ervaring op het gebied van managementsystemen en de bescherming van de gezondheid en veiligheid op het werk”, sluit Alex de Wals af. “Wij toetsen en certificeren bedrijven conform de nieuwe norm en kunnen organisaties met een OHSAS 18001 certificatie trainen om zelf hun systeem naar de nieuwe eisen van de ISO 45001 norm om te zetten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?