De technische goedkeuring betekent dat Ecocem haar ACT-technologie volledig kan commercialiseren vóór 2026. Bovendien kunnen cement- en betonproducenten er nu ook mee aan de slag. De Europese goedkeuring biedt tevens de mogelijkheid om de nieuwe technologie wereldwijd op te schalen, aangezien ETA’s internationaal worden erkend. Als de wereldwijde cementindustrie de nieuwe technologie omarmt, dan kan het daarmee de eerste grote industriële bedrijfstak worden die actief bijdraagt aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. Het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5°C voor 2030, is nu voor de sector binnen handbereik, zonder torenhoge kosten of verstoring van de huidige productieprocessen.
ACT is het resultaat van tien jaar onderzoek en innovatie door Ecocem op het gebied van duurzame, CO2-arme en betaalbare cementtechnologie. Op dit moment ondergaat de technologie strenge praktijktests, waaruit al blijkt dat ACT aanzienlijke CO2-reductie mogelijk maakt, namelijk een vermindering van 70% in vergelijking met het gemiddelde Europese cementmengsel. Bovendien laten de trials die nu worden uitgevoerd overtuigende resultaten zien met betrekking tot belangrijke criteria als sterkte, duurzaamheid en verwerkbaarheid van beton. Ecocem verwacht in de loop van 2024 de eerste klanten in de Europese markt te voorzien van ACT-cement. De volledige commercialisering is naar verwachting gereed in 2026.
Onlangs publiceerde de Europese Commissie haar doelstelling om voor 2040 de uitstoot van broeikasgassen met 90% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. De cementindustrie heeft nu de beschikking over een reeks decarbonisatietechnologieën die voldoende zijn om deze voorgestelde EU-doelstelling te halen en te overtreffen. Een combinatie van technologie om CO2-uitstoot te verminderen en CO2-afvang voor de resterende emissies, brengt een ‘netzero’-ambitie voor de cementindustrie binnen bereik. De uitdaging ligt bij beleidsmakers, investeerders en de industrie om deze baanbrekende cementtechnologie zo snel mogelijk in gebruik te nemen. Zo’n snelle technologische stap voorwaarts is cruciaal. Door direct beschikbare alternatieven te benutten, zoals de ACT klinkerreductietechnologie van Ecocem, kan de cementindustrie sneller en kostenefficiënter profiteren van alle voordelen van decarbonisatie. Dit omvat het voorkomen van CO2-emissie en het verminderen van de afhankelijkheid van kostbare langetermijnoplossingen voor CO2-afvang.
Om de levering van ACT te versnellen, breidt Ecocem haar activiteiten uit in de bestaande productiefaciliteiten in Nederland en Ierland, en wordt er in het Franse Duinkerken een nieuwe maalinstallatie gebouwd in samenwerking met CB Green. Ook heeft Ecocem bijna de vergunningen rond voor de bouw van een fabriek aan de Amerikaanse westkust. Ecocem werkt samen met vooraanstaande partners in de cement- en bouwindustrie, zoals Groupe CB, Point P en Cemex France, voor het testen en verder ontwikkelen van de ACT-technologie en het waarborgen van een ononderbroken toevoer van grondstoffen.
Na water is beton de meestgebruikte substantie op aarde, maar ook een van de meest vervuilende. Cement, het belangrijkste ingrediënt van beton, is verantwoordelijk voor bijna 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot, en dat is meer dan de totale uitstoot van scheepvaart, luchtvaart en personen- en vrachtverkeer samen. In een reactie op de doorbraak die wordt bereikt met ETA zei Christian Clergue, European Standards Manager van Ecocem: “De technologie voor het koolstofarm maken van de cementindustrie in lijn met het klimaatakkoord van Parijs bestaat nu. Dankzij de Europese technische goedkeuring, beschikken we nu over de beoordeling die bewijst dat ACT veilig is en goed werkt. Het is dus niet langer alleen een theorie, maar een daadwerkelijke, reële technologie die het verschil gaat maken.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Ecocem.
Contact opnemen