Begeleiding in proces tot certificering
Sinds 2022 is de Safety Culture Ladder certificering verplicht voor aanbestedingen in de bouw. Deze beoordelingsmethode wordt gebruikt om het veiligheidsbewustzijn en -handelen in bedrijven te meten. KAM Consultants helpt bedrijven om de certificering te behalen. Dit doet ze onder andere door het aanbieden van trainingen en tools via het platform HSE-Tools.
Het doel van de Safety Culture Ladder is het terugbrengen van het aantal onveilige situaties en het vergroten van de Safety Awareness. Certificatie Specialist Ralph de Brouwer: “Het initiatief kwam van de grote bouwers en semi- overheden. Zij hebben dit in gang gezet en zijn dit van zichzelf en van alle bedrijven in de keten gaan eisen. Het behalen van deze certificering doe je niet even in een maand. Met andere certificering lukt dat misschien wel, maar de Safety Culture Ladder cultuur gaat over mensen. Bewustwording is een proces.”
Tijdens dit proces biedt KAM Consultant meer, intensievere en langere begeleiding. Volgens De Brouwer moet iedereen in een bedrijf zich inzetten voor deze certificering. “Het is belangrijk dat mensen de waarde van dit certificaat inzien, omdat de cultuur rond veiligheid moet veranderen. Veel bedrijven in de bouw hebben een KAM- of HSE-afdeling. In klassieke gevallen zegt de directie tegen hen: wij vinden dit belangrijk, jullie moeten deze certificering regelen. Dat gaat bij de Safety Culture Ladder niet op, het zijn juist de directe leidinggevenden die het verhaal moeten vertellen. Zij moeten aangeven waar het bedrijf voor staat en goed gedrag belonen. Zij moeten echt voor de groep op het kratje gaan staan om de rest van het bedrijf mee te krijgen.”
KAM Consultants begeleidt het hele proces. “Wij maken een analyse van het bedrijf en brengen in kaart hoe het ervoor staat op de verschillende afdelingen. Welke onderwerpen verdienen meer aandacht? We hebben de afgelopen jaren trainingen ontwikkeld die zich in eerste instantie richten op de leidinggevende. We willen bewustzijn creëren en onze klanten inzicht geven in menselijk gedrag door observatie. Hier kunnen de deelnemers gelijk mee aan de slag.” Om bedrijven te certificeren wordt tijdens een audit gepraat met mensen uit alle lagen van de onderneming.
Als voorbeeld van het proces richting certificering noemt De Brouwer een bedrijf uit Rotterdam. “We kwamen daar de eerste keer binnen bij de KAM-afdeling, waarvan verwacht werd dat zij de certificering wel voor elkaar zouden krijgen. Naarmate de tijd vorderde, hebben we verschillende sessies gedaan, ook met de directie, en veiligheidscampagnes ingevoerd. Die campagnes zetten per kwartaal één onderwerp op het gebied van veiligheid centraal, met bijbehorende instructies en posters. Vanaf dat moment merkte je een bepaald enthousiasme, het werd een soort wedstrijd waar iedereen aan mee wilde doen. Wat je wel echt nodig hebt, zijn een paar aanjagers die er positief in zitten.”
Om de route naar certificering te vergemakkelijken, biedt KAM Consultants kennis en ervaring. Het bedrijf biedt echter ook verschillende tools aan. Zoals apps waarmee praktisch elk element van de Safety Culture Ladder efficiënt kan worden ingevuld. Hieronder vallen werkplekinspecties, audits, het melden van ongevallen en het uitvoeren van een Last Minute Risico Analyse. “Tot nu toe is er geen enkele klant die de certificering niet in een keer heeft gehaald, de scores zijn ver bovengemiddeld. Het gemiddelde ligt tussen de 80 en 85% met uitschieters naar 95 tot 100%.”
Neem dan rechtstreeks contact op met HSE Tools.
Contact opnemen