Platform over beton en staal in de bouw
Projecten

1.250 meter aan RVS-afwateringsgoten en meer

De nieuwe productiefaciliteit van Aviko in Poperinge is in vele opzichten een omvangrijk project. Ook als het gaat om het RVS-afwateringssysteem in de fabriek.

Sandstra1b kopiëren
Sandstra is net als Aviko van oorsprong een Nederlands bedrijf, maar actief over heel Europa.

Tekst | Roel van Gils Beeld | Sandstra

17 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het is volgens Willem Verstraete, zaakvoerder van Sandstra België, een referentieproject in deze sector met 1.250 meter aan RVS-afwateringsgoten en nog eens enkele honderden meters aan RVS-riolering. Als één van de marktleiders in Europa op het gebied RVS-afwatering wordt het project door de Belgische vestiging van Sandstra van zeer kortbij opgevolgd.

Meestal worden kortere lengtes goten op meerdere plaatsen toegepast, hier is gekozen voor een aaneengesloten hoofdtraject.

Sandstra is net als Aviko van oorsprong een Nederlands bedrijf, maar actief over heel Europa. “We zijn een gekende partij voor Aviko en hebben al vele werken uitgevoerd op de verschillende productiesites in Nederland en België”, zegt Verstraete. “Kennis en ervaring van het toepassen van de meest hygiënische oplossingen is cruciaal voor een project van deze omvang in Poperinge. We zijn daarnaast zeer bekend met de fritessector; een groot deel van onze klanten is daarin actief. Dat gaf mede de doorslag voor Aviko om voor de nieuwe productiefaciliteit met ons in zee te gaan. Een fenomenaal en prestigieus project voor ons, zowel qua hoeveelheden als qua engineering.”

Super-hygiënisch

Sandstra werd al in het voortraject bij het project betrokken. “Vanwege de sterke focus van Aviko op hygiëne, veiligheid en toegankelijkheid was al snel duidelijk dat voor een uitgebreid goottraject gekozen moest worden”, weet Verstraete. “Meestal worden kortere lengtes goten op meerdere plaatsen toegepast, maar hier is gekozen voor een aaneengesloten hoofdtraject. Dat heeft nogal wat consequenties. Om intern afschot te creëren, gaat de goot dus steeds verder de diepte in tot een maximale diepte van 90 centimeter (!). Dat maakt het afwateringstraject 100% toegankelijk. Dat is echt wel uniek en heeft tevens als voordeel dat grote watervolumes snel afgevoerd kunnen worden. In het kader van ergonomie zijn de afwateringsgoten voorzien van kantelbare roosters met kamvormige, afgelaste draagspijlen, typerend aan Sandstra-roosters. Het is super-hygiënisch; door de kantelfunctie kan ook de onderzijde, traditioneel de vuilste plek van de goot, goed gereinigd worden. De schoonmaakploeg hoeft op die manier de roosters niet meer uit te nemen, maar kan ze gewoon kantelen. Dat scheelt nogal wat tijd over een lengte van meer dan een kilometer.”

In het kader van ergonomie zijn de afwateringsgoten voorzien van kantelbare roosters met kamvormige, afgelaste draagspijlen, typerend aan Sandstra-roosters.

De afwateringsgoten van Sandstra voldoen aan de allerhoogste eisen met betrekking tot hygiëne, bevestigt Verstraete. “In plaats van de gebruikelijke horizontale oplegrand werken wij met schuine oplegranden, zodat vuilophoping geen kans krijgt. De goten worden steeds ter plaatse volledig afgelast, zodat een naadloos geheel bekomen wordt. Ook is een spoelsysteem geïntegreerd, waarbij we pulsen water door de goot laten stromen, zodat afvalstromen vlot en efficiënt worden afgevoerd en er geen residu achterblijft in de goot. We kunnen op dergelijke projecten oprecht onze expertise tonen en het van A tot Z opvolgen. Van advies en ontwerp tot de eigen productie en installatie op de werf, we doen alles zelf. Opdrachtgevers zoals Aviko en Alheembouw hebben slechts één aanspreekpunt en zijn uiteindelijk verzekerd van een kwalitatief hoogwaardig RVS-afwateringssysteem.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%