Platform over beton en staal in de bouw
Wat maakt een productielijn voor gietwanden efficiënt?

Wat maakt een productielijn voor gietwanden efficiënt?

Elematic is wereldwijd welbekend voor holle-kerntechnologie, maar het bedrijf heeft ook een sterke productlijn voor de gietwandelementen, met drie kant-en-klare indeelconcepten (de SEMI, PRO en EDGE) voor de variatie in automatiseringsgraad en productiecapaciteit.

Maar zoals Toni Koitmaa, productmanager Wandtechniek van Elematic verklaart “Er zijn veel oplossingen mogelijk. “We hebben veel andere indeelmogelijkheden voor uiteenlopende capaciteit en deze doen het prima in veel huidige productiebedrijven.  Onze kracht ligt in onze oplossingen met op maat gesneden wandproductie.”

Een volledig bereik van wandproductie-apparatuur

Eénapparaatdat de wandproductielijnen aanzienlijk efficiënter lijkt te maken, is de centrale overdrachtwagen, met name wanneer het productpallet zowel eenvoudige, snel bewegende elementen omvat als complexe panelen die meer productietijd vragen. “Het centrale wagentje verplaatst de elementen die meer productietijd nodig hebben bij de hoofdlijn vandaan, zodat flessenhalzen in de productie worden vermeden. Zo kunnen de sneller geproduceerde elementen naar voren komen, en verloopt de productie erg flexibel,”licht Koitmaa toe.

Vooraf gedefinieerde processen en goede documentatie tijdens het hele productieproces zijn belangrijk voor de consistentie in productie en kwaliteitsbeheer. “Tafelmatrijzen zijn bijvoorbeeld een langetermijn investering. Je moet garanderen dat de vormen kunnen voldoen aan de voor het wandelement ingestelde eisen. Tafelmatrijzen moeten vlak en recht zijn en moeten de op hen geplaatste last dragen zonder door te buigen. Er is veel ervaring nodig om matrijstafels binnen strikte toleranties te maken.” zegt Koitmaa.

De gietmachine is een ander wezenlijk stuk uitrusting. Elematic’s Comcaster is, in Koitmaa’s woorden, “zeer uniek, zeer nauwkeurig en snel” en maakt een lagere water-cementverhouding mogelijk. Het kan ook hardere beton maken dan conventionele gietmachines en verlaagt de oppervlakte-afwerktijd.

Ook doelen als minder afval in het gietproductieproces en beter rendement en veiligheid worden continu nagestreefd. “Met het juiste sluitersysteem kunt u de helft van de noodzakelijke hoeveelheid hout gebruiken voor tafelmatrijzen, batterijmatrijzen en kolom- en pilaarproductie. Het FaMe-systeem bestaat uit drukknopmagneten en aluminium zijvormen die hout en staal vervangen, en dat leidt tot wezenlijke besparingen.” Koitmaa voegt toe dat het FaMe-systeem was ontworpen om de werkveiligheid te verhogen en de kansen op vingerletsel te verlagen.

Batterijmatrijzen (die worden gebruikt om massieve lastdragende wanden te gieten) kunnen ook een groot effect op het rendement hebben.  Het koudsluitersysteem (dat wordt geleverd door een zeer klein aantal machinefabrikanten in de sector) heeft vrijwel de dubbele capaciteit van een standaard batterijmatrijs. De gietcyclus wordt aanzienlijk korter door de koudsluiterplaten over te brengen naar de batterijmatrijs nadat de vorige gietelementen zijn uitgenomen. “Het koudsluitersysteem versnelt de productiecyclus aanzienlijk omdat slechts het gieten en uitharden binnen de batterijmatrijs plaatsvinden. Hiermee bereikt men een aanzienlijk hogere capaciteit.” legt Koitmaa uit.

Ook digitalisering brengt een toprendement aanzienlijk dichterbij. “Met behulp van digitale systemen kunt u de maximale capaciteit van gietlijnen realiseren door het proces in verschillende productiefasen te optimaliseren, en dit leidt tot een snellere levertijd en besparing van hulpbronnen.” belooft Koitmaa. Op de BAUMA van dit jaar introduceerde Elematic de WallMES, als onderdeel van de digitale installatieregeling voor gietinstallaties.

Meervoudig beproefd en getest op de fabrieksvloer

Enkele voorbeelden van werkende Elematic circulatielijnen:

Elematic productielijn helpt het stadsgezicht in de regio Nizhny Novgorod in Rusland te veranderen. Karkas Monolit’s lijn heeft een capaciteit van 280.000 m2 per jaar, met 40 tafels, 3 betontransport-pendeldiensten, een overdrachtwagen, een samenpakstation, een kantelstation en een transportwagen. Hun fabriek is de grootste in de regio.

Block Berge Bygg AS in Noorwegen, met een productie die goed is voor 15 procent van de totale betonelementenmarkt in Noorwegen, kocht een Elematic circulatielijn met een weekcapaciteit van 1500 m2.

Santalan Betoni in Finland heeft ook geïnvesteerd in Elematic’s circulatielijn voor hun nieuwe gietwandfabriek. De lijn omvat onder andere 26 tafels, een Comcaster E9 gietmachine, kanteltafels en twee overdrachtwagens.

De Elematic wandproductielijnen

SEMI, voor gietwandproductie tussen 70.000 en 150.000 m2 per jaar. SEMI Wall heeft een rechtlijnige en gemakkelijk-te-leren basistechniek.

Theoretische capaciteit:            280-600 m2/dag (één gieting)

Medewerkers:              10

Productieoppervlak:     2000 m2

Landoppervlak:20.000 m2

Aantal tafels:                10-15

Gemiddelde tafelmaat:3,5 x 8,0 m

 

PRO, voor gietproductie met een jaarcapaciteit van 170.000–300.000 m2. Alle belangrijke PRO-functies zijn geautomatiseerd. De lijn PRO Wall bestaat uit een circulatielijn en optionele batterijmatrijzen en kanteltafels.

Theoretische capaciteit:            680–1200 m2/dag (één gieting)

Medewerkers:              12–20

Productieoppervlak:     2800 m2

Landoppervlak:45.000 m2

Aantal tafels:                20–30

Gemiddelde tafelmaat:3,8 x 9,0 m

 

EDGE (voor zeer hoge capaciteit, jaarlijks 400.000–750.000 m2) met een groot productbereik en sterk geautomatiseerde gietproductie. Voor een hoge productiviteit bewegen de tafels automatisch tussen de productiestappen. Logistiek wordt slim opgelost met een centrale overdrachtwagen die soepel verkeer garandeert. Productiviteit wordt verder verbeterd door geheel geautomatiseerd betontransport en een automatisch afsluitstation.

Theoretische capaciteit:            1600–3024 m2/dag (één gieting)

Medewerkers:              30–35

Productieoppervlak:     9000 m2

Landoppervlak:70.000 m2

Aantal tafels:                40–60

Gemiddelde tafelmaat:4,0 x 10 m

 

Alle cijfers zijn berekeningen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details