Platform over beton en staal in de bouw
2.500 ton staal voor nieuw dak AFAS Stadion in Alkmaar
Om het stadion heen wordt een compleet nieuwe dakconstructie gebouwd, die losstaat van het bestaande gebouw.

2.500 ton staal voor nieuw dak AFAS Stadion in Alkmaar

“Doordat wij alle facetten in eigen huis hebben, kunnen wij snel, efficiënt en duurzaam bouwen”, benadrukt Manager Engineering Kees Oudshoorn. “Bovendien kunnen we zonder problemen grote én complexe projecten aan. Het nieuwe, duurzame logistieke centrum voor DL Logistics Group en Jocotrans in Bodegraven, de nieuwe opslagloodsen voor Katoen Natie in Amsterdam en de nieuwbouw van Prologis DC2 en DC3 in Eindhoven zijn hier sprekende voorbeelden van.” Op dit moment is ASK Romein bovendien betrokken bij de bouw van de nieuwe logistieke hub van Jumbo in Bleiswijk, evenals de realisatie van het nieuwe dak voor het AFAS Stadion (AZ) in Alkmaar.

In augustus 2019 werden voetballiefhebbers opgeschrikt door heftige beelden vanuit Alkmaar: tijdens een storm stortte een deel van het dak boven de Molenaartribune in. Gelukkig waren op dat moment geen wedstrijden bezig en raakte niemand gewond, maar de schade was enorm. Een combinatie van ontwerpfouten in de constructieve verbindingen, te dunne lasverbindingen en eerder opgelopen stormschade bleken de onderliggende oorzaak van de instorting. Dit bleek uit onderzoek van constructeur Royal HaskoningDHV, dat vervolgens samen met Zwarts & Jansma Architects (ZJA), kostendeskundige IGG en adviseur The Stadium Consultancy een nieuw stadiondak heeft ontworpen. BAM Bouw en Techniek en ASK Romein hebben het bouwkundige en constructieve ontwerp uitgewerkt naar een uitvoeringsontwerp, waarna afgelopen mei de turnkey overeenkomst voor de bouw van het nieuwe dak werd gesloten. Binnen de samenwerking is ASK Romein verantwoordelijk voor de engineering, productie, conservering en montage van de gehele staalconstructie, waarbij vanzelfsprekend veiligheid en kwaliteit voorop staan.

Enorme spant met een overspanning van 170 meter 

“Om het stadion heen wordt een compleet nieuwe dakconstructie gebouwd, die losstaat van het bestaande gebouw”, vertelt Oudshoorn. “Het dak boven de hoofdtribune wordt gedragen door een enorm spant, met een gewicht van 600 ton en een overspanning van 170 meter op 17 meter hoogte. Dit spant wordt met twee enorme kranen over het stadion getild en geplaatst op vier geavanceerde oplegpunten, die alle thermische uitzettingen en bewegingen van het spant moeten volgen. Een flinke operatie, die voor het eind van dit jaar gepland staat. Het spant ondersteunt het dak van de VIP-tribune. Voor de overige drie tribunes is gekozen voor grote kraanspanten, oftewel constructiepoten met een hart-op-hartafstand van 9 meter en een uitkragende ligger van 30 meter waarop het nieuwe stadiondak gemonteerd wordt. Het nieuwe dak wordt aan alle zijden vier meter langer richting het veld, waardoor supporters meer comfort ondervinden bij regenachtig weer.”

Nauwe samenwerking

In totaal wordt voor het nieuwe stadiondak circa 2.500 ton staal geëngineerd, geproduceerd, geconserveerd en gemonteerd. Om dit proces in goede banen te leiden, werken diverse vestigingen van ASK Romein nauw samen, aldus Oudshoorn. “Waar bijvoorbeeld de engineering gezamenlijk wordt uitgevoerd door onze mensen van ASK Romein Staalbouw in Roosendaal en Oostingh Staalbouw in Katwijk, vindt de productie van de oplegpunten plaats bij Hillebrand in Middelburg.” De circa 2.500 ton staal wordt just-in-time naar de bouw vervoerd. Bovendien wordt alle staal voorzien van een vierlaagse coating, die het materiaal zo duurzaam en weerbestendig mogelijk maakt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details