Platform over beton en staal in de bouw
500 Jaar The Coatinc Company

500 Jaar The Coatinc Company

Het oudste familiebedrijf van Duitsland een succesverhaal uit Siegen

Familiebedrijven vormen de ruggengraat van onze huidige economie en onze samenleving. Meer dan 90 procent van de Duitse bedrijven is in familiehanden. Er zijn nauwelijks andere landen met zo’n solide basis van ondernemers. Maar zelfs in Duitsland kunnen maar weinig bedrijven terugblikken op zo’n lange traditie als The Coatinc Company (TCC), een internationaal actieve oppervlaktebehandelaar die afkomstig is uit Siegen en daar nog altijd gevestigd is. De wortels van dit bedrijf gaan terug tot in de zestiende eeuw, nog ver voor het begin van de industriële staalproductie.

Het verhaal van een familie, een materiaal en een regio

500 jaar TCC-geschiedenis is tegelijkertijd ook de geschiedenis van een half millennium metaalbewerking en metaalverwerking in het Siegerland. De geschiedenis laat zien hoe een materiaal op een uitzonderlijke manier heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de regio en hoe de metaalbewerking en metaalverwerking in deze ‘kraamkamer van de mijnbouw’ uitgroeiden tot een essentiële bedrijfstak.

TCC The Coating Company

Het Siegerland wordt al sinds jaar en dag gekenmerkt door de ertswinning en -verwerking en wordt ook beschouwd als een van de oudste mijnbouwregio’s van Europa; al bij de Kelten (500 voor Christus) zijn er sporen van mijnbouw te vinden. Later waren het de ondernemersfamilies uit deze streek die de mijnbouw in de regio lieten uitgroeien tot een innovatieve industriebranche. Maar knowhow overbrengen door de eeuwen heen kan alleen als je aandacht besteedt aan je eigen geschiedenis.

“Interesse voor onze eigen roots is iets wat wij van oudsher al hebben”,

vertelt Paul Niederstein, directeur van TCC. In 2017 bewoog een boekproject van zijn vader Klaus Niederstein hem ertoe om dieper in de eigen geschiedenis te duiken: “Onze familie heeft een lange geschiedenis en is al heel lang actief als ondernemer. Literatuur daarover is niet alleen te vinden in onze eigen familiearchieven, maar ook in de archieven van andere bedrijven en in de stadsarchieven van Siegen, Kreuztal en andere steden.”

TCC The Coating Company

De belangrijkste bron bij Niedersteins zoektocht naar zijn eigen voorouders bleek een bijzonder cadeau uit 1918 te zijn: de “Geschiedenis van de familie Dresler”, een boek dat Emmy Dresler haar vader Heinrich Adolf Dresler cadeau gaf voor diens 85e verjaardag, in het familiepand van toen, de villa in Dreslers Park in Kreuztal. Het boek beschrijft tot in detail de geschiedenis van haar voorouders, van de eerste generatie tot aan Emmy’s vader.

Om haar werk weer compleet te maken en aan te vullen met alle informatie tot aan vandaag, gaf Paul Niederstein in 2018 een historicus de opdracht om verder onderzoek te doen. Een blik in het ‘Deutsches Geschlechterbuch’, een genealogisch naslagwerk voor niet-adellijke families, maakte al snel duidelijk dat The Coatinc Company kan terug- blikken op een eeuwenlange geschiedenis in de staalbranche.

Van handwerkmeester tot Hidden Champion

De eerste vonk sloeg over toen Paul Niedersteins voorvader Heylmann Dresseler, meester in de staalsmederij, in 1502 een ‘vuurschilling’ betaalde om gebruik te kunnen maken van de stookplaats van de stad. In die tijd stonden smeden zeer hoog in aanzien, omdat ijzer en staal nodig waren voor alle dagelijkse gebruiksvoorwerpen van toen. Zeven generaties later bezat de succesvolle ijzerhandelaar al aandelen in meerdere ijzersmelterijen, en de familie werd per generatie invloedrijker.

Het begin van de staalindustrie

Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw groeide de staalindustrie uit tot een belangrijke sector. Johann Heinrich Dresler II, die in 1745 werd geboren in Sieghütte, investeerde flink in de ijzer- en staalverwerking. Hij was al vroeg betrokken bij de groei van de jonge branche en was daarmee ook een drijvende kracht achter de industriali- sering van de regio: naast aandelen in de Sieghütter Hammer had hij het vorstelijke monopolie op de productie van kleinijzer- en staalfabrikaten, en met moderne weefgetouwen zorgde hij voor een revolutie in de textielsector, die destijds in het Siegerland zeer groot was.

TCC The Coating Company

Meesters in de staalsmederij en van de burgers

De Dreslers gaven hun thuisstad ook politiek vorm. Zo leverde de familie ruim 200 jaar, van de vijfde tot de tiende generatie, de burgemeester van de stad Siegen. Eind negentiende eeuw werd Heinrich Adolf Dresler, destijds aan- deelhouder en directeur van de Siegener Verzinkerei Actiengesellschaft (later SAG), verkozen tot lid van de Rijksdag. Zijn dochter Luise Dresler trouwde met de protestantse dominee en hoofdinspecteur Alfred Emil Niederstein. Uit hun huwelijk kwam een nieuwe tak aan de stamboom voort: hun tweede zoon Werner Niederstein, geboren in 1901, die in 1923 als jongeman ging werken voor SAG.

In 1945 werd Werner Niederstein enig directeur van de Siegener Actiengesellschaft en na de Tweede Wereldoorlog werd hij door de geallieerde bezettingsmacht ook benoemd tot voorzitter van de IHK, de kamer van koophandel. Hij bouwde de bedrijfsactiviteiten steeds verder uit. Onder zijn zoon Klaus Niederstein begon later de internationa- lisering van het bedrijf.

Regionale waarden, internationale successen

Tegenwoordig wordt The Coatinc Company geleid door Paul Niederstein, woordvoerder van de directie en direc- teur-grootaandeelhouder.De hoofdvestiging van het bedrijf is altijd in Siegen blijven staan. De groep bestaat in- middels uit 32 locaties en meer dan 2.200 medewerkers, inclusief alle deelnemingen in Europa, Turkije, Mexico en Californië.

“Als bedrijf en als familie hebben we een diepgaand besef van onze geschiedenis en diepgaande kennis van staal, het materiaal waar we al ruim 500 jaar in gespecialiseerd zijn. Maar we zijn ook diep geworteld in onze nuchtere, unieke, eigenzinnige en rauwe regio.” aldus Paul Niederstein. “Hier vinden we alle waarden die ons dagelijks richting geven en die zorgen dat we al zo lang bestaan. Daarnaast laten we ons leiden door christelijke kernwaarden, die zich door de eeuwen heen hebben bewezen.”

Het intensieve onderzoekswerk heeft ertoe geleid dat The Coatinc Company sinds kort bij ‘Stiftung Familienunter- nehmen’ officieel vermeld staat als oudste familiebedrijf van Duitsland.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details