Platform over beton en staal in de bouw
Aanzienlijke tijdswinst door state-of-the-art funderingstechnieken
ABI 16/20 funderingsmachine aan het werk.

Aanzienlijke tijdswinst door state-of-the-art funderingstechnieken

Votquenne Foundations is, sinds haar oprichting in 2006 door ir. Bart Cloet, uitgegroeid tot een toonaangevende speler in funderings- en beschoeiïngstechnieken. Naast de manuele funderingstechnieken van zusterbedrijf Votquenne, specialiseerde Votquenne Foundations zich in machinetechnieken voor funderingen. Het bedrijf telt ondertussen 45 medewerkers en beschikt over een eigen transportbedrijf, VQ Logistics, en een spin-off, Revyson, voor sonderingen en boringen.

Twee van haar recente projecten verdienen extra aandacht. In het eerste project, in opdracht van Alinso/Willy Naessens Industriebouw nv, gaan we dieper in op de funderingswerken voor een gebouw dat door Johnson & Johnson gebruikt zal worden in het kader van haar eerste Europese productiecentrum voor celtherapie in België, een nieuwe manier om kanker te behandelen. Het tweede project betreft de residentie Bellecour, een prestigieus complex van 98 appartementen met een ondergrondse parking van 3 verdiepingen in het centrum van Braine-l’Alleud.

Twee LRB355 machines op de Alinso werf in Zwijnaarde.

Bijzonder strenge veiligheidsvereisten

Janssen Pharmaceutica, dochteronderneming van Johnson & Johnson, zal vanaf 2023 behandelingen tegen bloedkanker ontwikkelen in haar nieuwe vestiging op het Technologiepark van Zwijnaarde/Gent. Bij de funderingswerken moest voldaan worden aan de uiterst strenge veiligheidsvereisten, welke perfect passen binnen onze visie van VCA standaarden. Voor meer veiligheid op alle werven vraagt Votquenne Foundations zelf ook regelmatig externe audits aan. Tijdens de jaarlijkse VCA audit werd wederom de veiligheid op de werf als prioriteit en de inspanningen hieromtrent bevestigd als sterkte van Votquenne Foundations.

Een bijkomende moeilijkheid zat hem in het transport. Voor deze werf moesten immers de twee, elk 130 ton zware LRB355 funderingsmachines volledig ontmanteld en ter plaatse opnieuw gemonteerd worden, een nog nooit eerder uitgevoerde klus in België. De werf kon alleen maar bereikt worden via een aantal bruggen, die een dergelijk totaalgewicht niet konden dragen. Voor het nodige extra grondonderzoek en sonderingen op deze werf stond nevenbedrijf Revyson in, dat volledig onafhankelijk opereert. Dit project is gedirigeerd door verschillende studie- en controle bureaus waar vooral de focus ligt om de zettingen tot een minimum te beperken. Hiervoor komen dus enkel de grootste paalmachines in aanmerking die dit zware boorwerk kunnen uitvoeren. De funderingswerken omvatten de plaatsing van 1.700 schroefpalen en vloerpalen tot op een diepte van 18 meter. De werken werden half oktober van dit jaar opgestart en moeten eind januari 2022 klaar zijn.

Nieuwe landmark in het volle centrum

Residentie Bellecour is een appartementsgebouw dat verrijst in het centrum van Braine-l’Alleud, op de site van het voormalig Koninklijk Atheneum. Votquenne Foundations stond er in voor alle funderingswerken. Ze bracht ruim 300 lopende meter secanspalenwanden aan, met palen tot op een diepte van 18 m. Dit vereiste de inzet van haar krachtigste, 130 ton zware funderingsmachine, de LRB355. 

Ze bracht tevens ruim 375 verbuisde boorpalen aan en 2 tot 3 rijen ankers op een lengte tot 21 m, in totaal 400 stuks op 2 à 3 niveaus. Ook werd 50 lopende meter aan berlinerwanden geplaatst. Vanwege de centrale ligging in het dorp moest de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk beperkt worden, waardoor snelheid en efficiëntie, twee sterke punten van Votquenne Foundations, van doorslaggevend belang waren. Dit vereiste de inzet van compacte maar krachtige machines.

Aandachtspunten voor Votquenne Foundations bij deze werf waren de snelheid van werken, de strikte planning, de volledige studie en de aangepaste technieken die het bedrijf in huis heeft om snel en gepast te kunnen reageren in elke situatie.

Bellecour: een imposante werf in het volle centrum.

Korte uitvoeringstermijnen

Votquenne Foundations gaat er prat op om steeds de kortste uitvoeringstermijnen te kunnen garanderen. Dit heeft onder andere te maken met de knowhow en de professionaliteit van de medewerkers, de beschikbaarheid van de meest performante machines voor de job en de integratie van diverse deelaspecten binnen het bedrijf. In het geval van Bellecour had ze slechts 30 werkdagen nodig voor het plaatsen van de secanspalenwanden, 20 werkdagen voor de ankers en 20 werkdagen voor de boorpalen. Het project Alinso zal nauwelijks 3 maanden in beslag nemen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details