Platform over beton en staal in de bouw
ABT verkrijgt Europees patent voor ultraslanke hybride trapverbinding

ABT verkrijgt Europees patent voor ultraslanke hybride trapverbinding

De trap in ABT’s hoofdkantoor in Velp werd in 2016 ontwikkeld in samenwerking met Romein Beton, Si-X en Thiele Glas. Het ontwerp is van JHK Architecten.

Met een dikte van ongeveer vijf centimeter overspant de trap een afstand van bijna zes meter. Dat gebeurt zonder ondersteuning of verstijvingsribben. De glazen balustrades, onzichtbaar verbonden met de trap, versterken de illusie van gewichtloosheid. Samen vormen beton en glas een sterke, hybride constructie. De trap vroeg het uiterste van de toegepaste materialen en het vakmanschap van ABT.  Het revolutionaire ontwerp is een demonstratie van de mogelijkheden van het veelzijdige UHSB en glas als constructief draagkrachtig materiaal.

Gewaagd idee

Kars Haarhuis, adviseur constructies die deel uitmaakte van het ontwikkelingsteam: “De trap is het resultaat van ons geloof in iets dat onmogelijk leek. Het begon als een gewaagd idee. Met de expertise van collega’s en partners Si-X en Thiele Glas is het ons gelukt om de constructie en de trapverbinding in optima forma te realiseren. Het constructief concept, de maakbaarheid en visuele eenvoud spreekt architecten, constructeurs en materiaalspecialisten aan in binnen- en buitenland.”

Uniek in de wereld

ABT won in 2017 de Betonprijs voor deze innovatie en verkreeg daarvoor al een Nederlands patent. Haarhuis: “Dit Europese patent is echt de kroon op dit project. Deze onzichtbare verbinding tussen glas en beton is uniek in de wereld. Dat weten we met dit verkregen patent nu zeker.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details