Platform over beton en staal in de bouw
AFAS Experience center, Leusden | Een uniek product voor het afdichten van de wand en het dek van de AFAS parkeergarage

AFAS Experience center, Leusden | Een uniek product voor het afdichten van de wand en het dek van de AFAS parkeergarage

Kimmenade uit Helmond is ingeschakeld om hiervoor te zorgen. Dit familiebedrijf bestaat al sinds 1905 en is gespecialiseerd in het afdichten van daken en betonnen ondergronden. “Het is een groot project dat we hier om handen hebben”, vertelt directeur betonafdichtingen Marco Schippers. “Het werk omvat het afdichten van het betonnen parkeerdek (9.500 m²) en de kelderwanden (6.000 m²) van de parkeergarage. Omdat op de parkeergarage een groenzone en tegen de wanden een gracht komen, is het uiterst belangrijk om het beton volledig waterdicht af te dichten.”

Kimmenade gebruikt hiervoor een uniek, door het bedrijf zelf ontwikkeld product met de naam Novacell. Schippers: “Dit is een gespoten bitumen-latexemulsie die voor een absoluut waterdichte afdichting zorgt op een betonnen ondergrond.” Het product heeft een aantal voordelen, vertelt hij. “Omdat het gespoten wordt, is het bijvoorbeeld volledig naadloos en zorgt het voor honderd procent verkleving aan de ondergrond. Ook is het mogelijk om hiermee een hoge productie te halen in een kort tijdsbestek. Daarnaast is Novacell extreem krachtig, dankzij de latex die bij -20 graden Celsius nog altijd een mogelijke rek van wel vierhonderd procent heeft.”

Samenstelling en toepassing

Novacell wordt in eigen huis gemaakt. Schippers legt uit hoe de samenstelling en toepassing van dit product in zijn werk gaan. “We halen hiervoor de grondstoffen bitumen en latex in huis. Bitumen is heet als het aankomt. Door er een specifiek, door ons ontwikkeld procedé op los te laten, is het toch mogelijk beide grondstoffen te mengen. Zo ontstaat een emulsie in een koude samenstelling die geschikt is om te verspuiten. Vervolgens rijden zelfontwikkelde vrachtwagen naar het werk, waar ingebouwde pompen het product verspuiten. Daarvoor beschikken de vrachtwagens over een 150 m lange slang, die we overigens ook voor daken van gebouwen gebruiken.”

Tot 2.000 vierkante meter per dag

Voordat Novacell verspoten kan worden, moet de ondergrond schoon en vlak genoeg zijn. Daarom is volgens Schippers voorbehandelen vaak nodig. “We beginnen met het voorbereiden van essentiële details. Zo verstevigen we kritische naden met een polyester doek ingeweld in Novaplast, eveneens een eigen product. Vervolgens spuiten we per fase een bitumineuze primer over de hele ondergrond. Omdat het werk in diverse fases verdeeld is, geeft de aannemer aan welk gedeelte het eerst aan de beurt komt. Afhankelijk van de grootte van de fase kunnen wij Novacell tot maximaal 2.000 m² per dag aanbrengen. Daar overheen komt nog een polyester doek geweld in Novaplast als extra bescherming tegen eventuele mechanische beschadigingen, zoals bouwverkeer dat er overheen gaat rijden. Uiteindelijk ontstaat er een laag van 4,5 tot 5 millimeter dik. Uiteraard wordt deze nog op laagdikte getest.”

Kwaliteit

“Onze producten bieden veiligheid, kwaliteit en een lange levensduur. Bovendien zijn wij het enige bedrijf in West-Europa die dit werk op deze schaal kan doen”, besluit Schippers. “Het is een prachtig project dat tot nu toe soepel verloopt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details