Platform over beton en staal in de bouw
Overig

AFAS Experience Center, Leusden | Enorm, divers en complex

De constructie van het nieuwe AFAS Experience Center is allesbehalve alledaags. Elk onderdeel heeft wel een opvallend kenmerk. Een speciale...

afas-20181221_152437-3-kopieren

19 juli 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Een aaneenschakeling van constructieve uitdagingen

De constructie van het nieuwe AFAS Experience Center is allesbehalve alledaags. Elk onderdeel heeft wel een opvallend kenmerk. Een speciale ronding, een immense overspanning of een vrijdragende gevel. Dat vraagt het uiterste van de engineers. ‘Op dit project kunnen we ons, met onze expertise, volledig uitleven.’

“Het nieuwe AFAS Experience Center in Leusden is enorm groots, divers en complex”, vat Jurgen Exterkate, projectleider van Buiting Staalbouw, samen. Dat is tevens de reden dat Buiting Staalbouw al vanaf het eerste moment betrokken was bij de bouw van het AFAS Experience Center. Samen met Dura Vermeer Bouw Hengelo adviseerde zij in het ontwerp en bracht zij de risico’s in kaart. Dura Vermeer en Buiting Staalbouw hebben al meerdere gebouwen samen aangepakt en weten dus wat zij aan elkaar hebben.

Constructieve uitdaging

Binnen Buiting Staalbouw zijn acht engineers actief voor het AFAS-project. Zij werken samen in het BIM-model. Zodra de tekenaars een gedeelte hebben afgerond, ontwerpt de detailconstructeur de verbindingen. “Alle gebouwen hebben hun eigen complexiteit”, vertelt Exterkate. “Zo heeft het hoofdgebouw een vrijdragende gevel met een overspanning van bijna 40 m. De ronde kernen en buitenwanden zorgen voor de stabiliteit. Zo blijft het gebouw verder vrij in te richten. Om de vrijdragende gevel te realiseren, hebben we eerst tijdelijke kolommen geplaatst, gefundeerd op heipalen. Vervolgens hebben we de staalconstructie gezet en de vloeren gelegd. Pas toen de gevel gesloten was en de vloer was gestort, zijn de tijdelijke kolommen verwijderd met behulp van hydraulische vijzels. Dit was op zich al een constructieve uitdaging. Daarbij loopt de gevel in een boog, is hij aan twee kanten rond en heeft hij meerdere aansluitingen.”

Opbouwen in de fabriek

Met zoveel uitdagingen in één object, nam Buiting Staalbouw geen enkel risico en bouwde zij de gevel van het hoofdgebouw van tevoren op in de fabriek. “Deze mogelijkheid hebben we en dat is behoorlijk uniek”, weet Exterkate. “We hebben veel ervaring in huis én de ruimte om ook grote projecten te maken. Zo kunnen we het samenspel van toleranties in alle opzichten controleren en ervoor zorgen dat complexe verbindingen aansluiten. Ook de stalen kapconstructie van het restaurant hebben wij in de fabriek opgebouwd.”

Volgens planning

Tot nu toe verloopt het werk van Buiting Staalbouw volgens planning. De productie is voor het overgrote gedeelte afgerond en ook de uitvoering verloopt voorspoedig. Het hoofdgebouw, het theater en het restaurant zijn nagenoeg gereed en de elementen voor het atrium zijn nu in productie. Exterkate: “Omdat de voorbereiding in BIM is gedaan, zijn nagenoeg alle fouten op voorhand getackeld en verloopt de uitvoering vrijwel probleemloos. We moeten nu vooral goed managen en ervoor zorgen dat de werkzaamheden direct op elkaar aan blijven sluiten. Zoals het er nu uitziet, is onze taak eind dit jaar afgerond.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details