Platform over beton en staal in de bouw
AFAS Experience center, Leusden | Opvallende witte gebogen trappen

AFAS Experience center, Leusden | Opvallende witte gebogen trappen

De witte betonnen trappen in het AFAS Experience Center zijn ware eyecatchers. De ene keer zijn ze licht gebogen, de andere keer draaien ze 270° om hun as. In alle gevallen vroeg het veel technisch vernuft om de trappen te produceren. In Nederland behoort Lammers Beton tot de weinige betonproducenten die deze kunst verstaan.

Aalborg Portland AFAS Experience Center

De productie van de witte betontrappen werd voorbereid door de afdelingen Werkvoorbereiding en Engineering op het kantoor van Lammers Beton. Deze maakten de berekeningen en tekeningen in 3D. Zo werden zoveel mogelijk fouten al van tevoren getackeld. Vervolgens werden houten trapmallen gemaakt in spiegelbeeld. “Hier begonnen de praktische uitdagingen”, vertelt Stephan Lammers, eigenaar van Lammers Beton. “Vanwege de gebogen vorm moesten de bekistingen aan alle zijden gesloten zijn en dus worden voorzien van een tegenkist. Dat was niet alleen ingewikkeld, het maakte het proces ook minder beheersbaar. We konden toen niet meer controleren of de zelfverdichtende betonspecie – die we via twee kleine stortpijpen in de mallen lieten vloeien – voldoende verwerkbaar en stabiel was en precies vloeide naar de plekken waar we de specie wilden hebben.”

Witte, zelfverdichtende beton

Aalborg Portland AFAS Experience Center

Vanwege de gebogen vorm moesten de bekistingen aan alle zijden gesloten zijn en dus worden voorzien van een tegenkist

 

Om dit proces toch optimaal te beheersen, maakte Lammers Beton bij de productie gebruik van het witte betonmengsel op basis van Aarlborg Portland cement. Door de jarenlange relatie met Aarlborg Portland is Lammers Beton bekend met deze witte cementsoort en heeft zij een groot vertrouwen in de prestaties ervan. “Het zelfverdichtende betonmengsel verdicht zich uitstekend en is prachtig wit”, vertelt Lammers. “Om die reden durfden wij het aan om hiermee de gebogen trappen te produceren. Dankzij het team van Lammers Beton en de toeleveranciers hebben we de gebogen trappen perfect af kunnen leveren. De engineers en werkvoorbereiders hebben hun werk uitstekend gedaan.”

Hoeveel uitdagingen de productie van de trappen ook met zich meebracht, alle trappen – in totaal 176 stuks – kwamen in één keer puntgaaf uit de bekisting. Met slechts enkele kleine correcties waren ze klaar voor het transport en de montage. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details