Sander Verschoor – Ontwikkelingsmanager bij Bot Bouw B.V. in Heerhugowaard
We staan al jaren voor een grote opgave in de woningbouw. Starters zijn wanhopig op zoek naar een betaalbare woning, jonge gezinnen willen graag naar een grotere woning en veel senioren willen eigenlijk van die te grote woning af. Ons laatste project met 42 grondgebonden woningen bracht rond de 1.000 bezoekers naar de verkoopavond. Na twee weken stond de teller op 450 inschrijvingen. De woningen waren dan ook snel verkocht. Natuurlijk een mooi resultaat, maar dat uiteindelijk 90% van de belangstellenden dat verlossende telefoontje niet krijgt, geeft een wrange nasmaak.
De ambities die zijn vastgelegd in de Woondeal roepen complexe vragen op. Waar gaan we bouwen? Voor wie gaan we bouwen? Met welke materialen kunnen we het beste bouwen? Krijgen we wel op tijd een elektra-aansluiting? En, last but not least, hoe kunnen we alle maatregelen uit het klimaatakkoord op zo’n manier inpassen dat alles betaalbaar blijft? Grote uitdagingen dus, en dat in een conjunctuurgevoelige omgeving waarin innovatie noodzaak is.
We kunnen niet anders dan de handen ineenslaan. Architecten, bouwers, corporaties, ontwikkelaars, makelaars, leveranciers, gemeentes en provincies: ga bij elkaar zitten en bespreek elkaars problematiek. Onderzoek waar je kunt versnellen en waar je elkaar kunt helpen of versterken. In veel regio’s zijn inmiddels versnellingstafels ingericht. Ook in Noord-Holland zien we al veel partijen nauw samenwerken. Er is NH Bouwstroom, in West-Friesland de Woningmakers en in de regio Alkmaar de Woongangmakers. Regelmatig komen alle partijen samen om de uitdagingen te bespreken en te zoeken naar oplossingen. En met effect! Zo zijn gemeentes aan de slag gegaan om de anterieure overeenkomst te standaardiseren, een wens die vanuit ontwikkelaars is aangedragen. Ook is er een monitor ingericht waarin alle projecten zijn opgenomen. Het geeft mooie (en soms harde) inzichten hoe de projecten er in een regio uitzien. Wat is het woonprogramma, wanneer wordt de oplevering verwacht en wat zijn eventuele knelpunten? Door dit overzicht vervolgens frequent te actualiseren ontstaat een goed beeld over de voortgang van een project. Met alle projecten samen geeft dat ook een goed beeld van de gehele woonopgave in een regio. Is er een knelpunt, dan kunnen de versnellingstafels uitkomst bieden.
De huidige situatie noopt gemeentes ook, gezien de beperkte ambtelijke capaciteit, om hun processen zo efficiënt mogelijk in te richten. Grotere marktpartijen en bijvoorbeeld corporaties zijn in staat om veel werk uit handen te nemen van de gemeente. Dus mijn advies is: zet als gemeente projectleiders neer met volledig mandaat om, indien nodig, intern besluiten te forceren en zo een project op tijd verder te brengen. Deze manier van werken is misschien voor sommige gemeentes een cultuuromslag, maar maakt een wereld van verschil. Tegelijkertijd mag een gemeente van een ontwikkelaar verwachten dat het nieuwe project wat voorligt, al voldoet aan het gemeentelijk beleid. Bovendien, wees als initiatiefnemer transparant. Maak bijvoorbeeld inzichtelijk wanneer je elektra-aansluitingen hebt. Duurt dat laatste nog zes jaar? Dan is het misschien beter om dat project nu eerst twee jaar te verhuizen naar de reservebank. Daarmee blijft er capaciteit beschikbaar voor projecten die wel binnen afzienbare tijd richting een vergunningsaanvraag gaan.
In onze regio zien we dat dit soort overleggen het verschil maken. Iedereen is zich bewust van de enorme opgave waar we voor staan. We versterken elkaar en het vertrouwen groeit omdat we met elkaar in hetzelfde schuitje zitten. Juist door die samenwerking tussen alle partijen is de kans van slagen het grootst. We mogen ons in Noord-Holland dan ook prijzen met een betrokken gedeputeerde, betrokken marktpartijen en gemeentes die gezamenlijk die uitdaging aangaan. Samen komen we verder!