01:35
23-04-2018

Amsterdam is op weg naar het grootste nieuwbouwhotel van de Benelux

In de driehoek die wordt begrensd door de Europaboulevard, de ringweg A10 en de RAI in Amsterdam verrijst momenteel de futuristische nieuwbouw van het NHOW Amsterdam RAI. Wanneer het 91 meter hoge en 650 kamers tellende gebouw volgens planning volgend jaar wordt opgeleverd, beschikt de hoofdstad over het grootste nieuwbouwhotel van de Benelux. In opdracht van hoofdaannemer Pleijsier Bouw uit Nijkerk realiseert RED Betonbouw de complete betonconstructie van het immense en iconische pand. Een omvangrijk werk, waarvoor maar liefst 21.000 m3 beton en 3.000 ton wapening benodigd is.

Voor RED Betonbouw, sinds de oprichting in 2010 specialist in betonwerken voor de woning- en utiliteitsbouw, is het project een mooie gelegenheid om de uitgebreide expertise in de praktijk te tonen. “Naast het bieden van een ruime vakkennis en de inzet van eersteklas materiaal en materieel, voorzien we uiteraard ook in vakkundig personeel middels een gedreven uitvoeringsteam”, zegt Henk Kuivenhoven, binnen het VCA*-gecertificeerde bedrijf actief als bouwkundig adviseur. “En dat zie je hier andermaal terug. We leveren het beton, de wapening en de bekisting. Verder verrichten wij de engineering voor bekisting, ondersteuning en beveiliging. Maar we nemen ook de gehele uitvoering voor onze rekening en hebben tevens in het voortraject een stevige toegevoegde waarde gehad. Zo hebben we samen met Pleijsier Bouw en de constructeur de complete engineering van het betonwerk verzorgd en de nodige adviezen gegeven rondom de realisatie van dit schitterende gebouw. Disciplines die we uitermate goed onder de knie hebben.”

Parkeergarage
Nadat de Zuid-Hollandse betonspecialist uit Oud-Beijerland in het tweede kwartaal van 2017 startte met het leggen van de fundering van de tweelaagse ondergrondse parkeergarage, zijn alle pijlen momenteel gericht op de bouw van de 24 lagen tellende bovenbouw van het markante hotel. “De fundering van de 9.000 m2 grote parkeerkelder bestaat uit enorme betonnen poeren”, aldus Kuivenhoven. “Daaroverheen is een -2 funderingsvloer aangebracht, waarop aansluitend de betonwanden zijn opgetrokken. Vervolgens is de -1 tussenvloer gerealiseerd. Deze steunt op de eveneens door ons geproduceerde wanden en kolommen.” 

Driehoeken
Nu het werk voor de parkeergarage inmiddels achter de rug is, gaat het team van RED Betonbouw op dit moment de hoogte in. En dat maar liefst 91 meter. “Vanaf de begane grond verrijst er een toren die bestaat uit een drietal afzonderlijke, driehoekige segmenten van respectievelijk acht, zes en zeven bouwlagen dik”, zegt Kuivenhoven. “Daarbij wordt elk segment ten opzicht van dat eronder 60 graden gedraaid. Wanneer het gebouw volgend jaar wordt opgeleverd, bestaat het dus uit drie liggende driehoeken, die zorgen voor een geweldig aanzicht en een uiterst open en speels geheel.” Een geheel dat volledig wordt gedragen door een eveneens door RED Betonbouw verzorgd hoogstandje. “De totale constructie bestaat straks uit een centraal in het gebouw gestorte zware betonnen kern, waarin zich onder andere de trappenhuizen, liften en aan- en afvoerfaciliteiten bevinden”, legt Kuivenhoven uit. “Aan deze kern worden de complete constructie en de gehele ombouw van het hotel opgehangen.”   

Tekst: Chris Elbers     Beeld: Marcel Steinbach

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees meer over: Amsterdam , Hotel , nhow Amsterdam RAI , project

beton en staalbouw partners