Platform over beton en staal in de bouw
Amsterdam Van Der Valk hotel | Enorme CO2-reductie dankzij nieuw type gietdekvloer

Amsterdam Van Der Valk hotel | Enorme CO2-reductie dankzij nieuw type gietdekvloer

De vloeren in het nieuwe Van der Valk hotel in Amsterdam worden door RM Vloeren afgewerkt met het zogenaamde eco2floor, een ontwikkeling van Ecocem Benelux. Eco2floor verenigt de voordelen van de bestaande vloertechnologieën en is gebaseerd op het gebruik van gemalen, gegranuleerde hoogovenslak. Daarmee wordt een aanzienlijke CO2-reductie gerealiseerd.

“De traditionele zandcementdekvloer begint echt een niche te worden”, zegt Pieter Rook van RM Vloeren. “Het verlangt een hoge fysieke inspanning en is bovendien door het bindmiddel cement niet bepaald duurzaam. Goed alternatief nu vormt de anhydrietgebonden gietdekvloer. Hieraan kleven echter ook wat nadelen, vooral voor de verwerkers na ons. Zo blijft het restvocht lang hangen, dat niet bevorderlijk is voor de hechting van de lijm van het tegelwerk of tapijt bijvoorbeeld. Ecocem zet zich al jaren in voor een zo duurzaam mogelijke nieuwbouw en maximale CO2-reductie in fundering en hoogbouw. Met eco2floor combineert Ecocem de voordelen van de bestaande vloertechnologieën, zónder de nadelige eigenschappen.”

Toekomstgericht

Eco2floor is het resultaat van jarenlang ontwikkelen en experimenteren. “Gemalen hoogovenslak, een zuiver restproduct van de staalindustrie, vormt het basisingrediënt van de gietdekvloer”, zegt Rook. “Het heeft echter wel de nodige tijd en proefmengsels ‘gekost’ voordat het juiste recept werd gevonden. Een gietdekvloer moet immers krimpvrij zijn en voldoen aan een bepaalde druk en buigtreksterkte, maar ook goed te verwerken en transporteren zijn. Intussen hebben we al diverse projecten uitgevoerd met eco2floor. Het is met recht een toekomstgerichte gietdekvloer, niet in de laatste plaats omdat de grondstoffen onbeperkt voorhanden zijn. Ook steeds meer aannemers zien de voordelen in van deze duurzame gietdekvloer, die na 24 uur beloopbaar is en na 72 uur belastbaar. Voor Pleijsier Bouw hebben we eerder al de keldervloer van het RAI hotel voorzien van zo’n 3.000 m² eco2floor. De mooie resultaten daar waren aanleiding voor Pleijsier Bouw om deze gietdekvloer ook in het nieuwe Van der Valk hotel toe te passen.”

RM Vloeren brengt eco2floor op een Arbovriendelijke manier (staand) in fasen aan.

 

Arbovriendelijk

Het Van der Valk hotel in Amsterdam wordt onder BREEAM-label gebouwd. “Aangezien hier voor ruim 13.000 m² aan eco2floor wordt toegepast, wordt een aanzienlijke besparing op de CO2-uitstoot gerealiseerd. Dankzij de gemalen hoogovenslak is de CO2-uitstoot van deze gietdekvloer zeer laag.” RM Vloeren brengt eco2floor op een Arbovriendelijke manier (staand) in fasen aan. “Iedere veertien dagen leveren we een verdieping op. Volgens planning zijn we net voor de kerstdagen klaar. Omdat eco2floor ten opzichte van anhydriet een veel beter drogingsgedrag heeft en het water als het ware ‘opvreet’ in plaats van ‘uitzweet’, kan de vloer aanzienlijk sneller worden belegd. Eco2floor hoeft zich in feite niet meer te bewijzen, want de wereld achter ons is razend enthousiast. We hebben de afgelopen 2,5 jaar dan ook al zo’n 150.000 m² eco2floor aangebracht. Het product is overigens nog lang niet uitontwikkeld en kent nog veel meer toepassingen. Op de achtergrond wordt gewerkt aan recepten met een nog hogere druk- en buigtreksterkte.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details