Platform over beton en staal in de bouw
Amsterdam Van der Valk hotel | Puzzelen met 850 ton wapeningsstaal

Amsterdam Van der Valk hotel | Puzzelen met 850 ton wapeningsstaal

Het eerste Van der Valk hotel in Amsterdam is direct ook een huzarenstukje, zowel esthetisch als technisch. Balvert Betonstaal heeft zijn licht laten schijnen op de unieke voorspanningsmethodiek, de additionele wapening voor de eerste zeven verdiepingen, en deze vertaald naar een begrijpbaar en maakbaar geheel.

De eerste zeven verdiepingen van het hotel zijn in het werk gestort, terwijl de bovenbouw (de hotelkamers) in prefab elementen wordt opgebouwd. “Het constructief ontwerp van de eerste zeven verdiepingen komt van de hand van een Brits ingenieursbureau”, zegt Robin Aantjes van Balvert Betonstaal BV. “Het is de eerste keer dat het op deze manier in Nederland is toegepast. In dit geval is hiervoor gekozen omwille van gewichtsbesparing en het dunner kunnen uitvoeren van de vloeren. Wij hebben in opdracht van Van Muijen Betonbouw de wapeningstekeningen beoordeeld en vertaald naar een maakbaar geheel.”

Het totale project inclusief de wandwapening omvat 850 ton wapeningsstaal.

Finetuning

Balvert Betonstaal is al 54 jaar gespecialiseerd in het leveren en verwerken van wapeningsstaal. Dat gebeurt vanuit een moderne, zeer keurig uitziende wapeningscentrale gelegen in Nieuwkoop. Volgens Aantjes hadden de tekeningen van het Britse ingenieursbureau nog wat finetuning nodig, omdat sommige zaken in de praktijk lastig te realiseren waren. Hij doelt dan met name op de combinatie van de spankabels en ponswapening (wapeningskorven) rondom de kolommen. “Elke kolom (25 stuks totaal) is rondom voorzien van zeven tot negen wapeningskorven, veelal verschillend in afmetingen, en bevestigd aan een ondernet. De randen van de vloeren zijn voorzien van haarspelkorfjes en daarbovenop zijn de spankabels geplaatst. Uniek – voor Nederlandse begrippen – is dat er geen gebruik is gemaakt van bovenwapening. Het is inherent aan de gekozen constructie, maar weliswaar toch even wennen, ook voor onze vlechters.”

Robin Aantjes, werkvoorbereider bij Balvert Betonstaal BV.

Bewerkelijke put

In de uitvoering was het volgens Aantjes vooral goed opletten om de juiste korven rond de kolommen toe te passen. “In de engineeringsfase hebben we daar al rekening mee gehouden met uitgebreide buigstaten en wapeningskorven, vanzelfsprekend allemaal genummerd.” Fehmi Guler, voorman van de betonstaalverwerkers, kan dat beamen: “Het was voor ons echt een hele bewerkelijke put. Dat was niet alleen het gevolg van de unieke voorspanningsmethodiek van Britse makelij, maar ook vanwege de vorm van het gebouw. De scherpe hoeken (ontwerp: driehoekig hotel) maken het vlechtwerk eveneens heel bewerkelijk. We zijn een jaar lang met collega-betonstaalverwerkers bezig geweest op het project.” Ook al is er geen traditioneel bovennet toegepast, nog steeds is er een serieuze hoeveelheid van maar liefst 512 ton wapeningsstaal in de vloeren verwerkt. En dat alleen in de eerste zeven verdiepingsvloeren. “Als gevolg daarvan zijn de verdiepingsvloeren relatief dun uitgevoerd: 280 millimeter. Alleen de transitievloer, de zevende verdieping, wijkt met een dikte van 90 centimeter behoorlijk af”, vertelt Aantjes. “In deze vloer is wel bovenwapening toegepast. Logisch ook, want het vormt de basis voor de volledige bovenbouw. Het totale project inclusief de wandwapening omvat 850 ton wapeningsstaal.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?