Anhydriet vloeren
01:45
12-05-2017

Anhydriet vloeren: meer voordelen dan bekend

Anhydriet vloeivloeren zijn aantoonbaar sneller, scheurvaster en Arbovriendelijker dan traditionele dekvloeren. Toch opteert de bouw uit conservatieve overwegingen nog vaak voor ouderwets gesmeerd zandcement. Producent Spaansen levert grote hoeveelheden mortel voor anhydrietvloeren voor zowel woningen als utiliteit. ‘Het gaat inderdaad goed met onze vloeivloeren. Maar ze krijgen nog altijd niet de waardering die ze verdienen.’

Een nieuwe productiehal voor hun casco-elementen, veel aanvragen en – symbolisch haast – een gebakje bij de koffie: Spaansen Groep uit Winkel lijkt weer net zo goed te draaien als rond 2007. Dat blijkt niet alleen uit de groeiende divisies Grondstoffen en Logistiek, Bouwsystemen en Tuin en Bestrating, maar ook uit de gestaag klimmende productie van vloeivloeren. Toch ziet directeur Johan Spaansen in vooral die laatste discipline nog veel kansen verdwijnen. Te wijten, zegt hij, aan bouwconservatisme. “Vloeivloeren genieten nog steeds niet de populariteit van zandcement. Terwijl vloeivloeren zich vele malen sneller laten aanbrengen, scheurvaster en brandvertragend zijn en bovendien veel Arbovriendelijker zijn voor applicateurs. Maar op de één of andere manier ‘voelen’ bouwpartijen cement als een sterker materiaal. Echt een misvatting!”

Anhydriet vloeren
Project De Roode Eenhoorn in Nieuwe Niedorp, hierboven en links.

Kwaliteit
Spaansen Groep bestaat sinds 1946. In die zeventig jaar groeide het familiebedrijf uit tot drie divisies met 250 werknemers, waarvan de tak Grondstoffen en Logistiek de basis vormt. De productie van vloeivloeren kwam later, zo rond 1986, met kwaliteit als insteek. Spaansen: “Bepalend voor een goede vloer is de juiste samenstelling. Doordat leveranciers – vanwege de inzakkende markt – vaak te laag inschreven, werd er geregeld beknibbeld op kwaliteit, met inconsistent zand en goedkope toeslagmiddelen bijvoorbeeld. Wij produceren en leveren ons zand zélf. Want alleen dan zijn opdrachtgevers verzekerd van constante kwaliteit.” Spaansen noemt zich dan ook geen prijsvechter, integendeel: goede producten kosten nu eenmaal geld, meent hij. “Spaansen is inderdaad niet de goedkoopste. Maar wel één van de beste. En kwaliteit verdient zich terug.”

Anhydriet vloeren
Project Markthal in Rotterdam.

Binding
Veel hangt ook af van de juiste manier van applicatie. Daarom wordt er alleen geleverd aan bedrijven die hun sporen hebben verdiend. Waaronder ook aan de echt grote afbouwbedrijven, zoals het Amersfoortse Wouters, de Volendamse afbouwers De Groot en Kwakman en NAS uit Geffen. Leveringen komen dan tot stand via jaarlijks opgestelde contracten. Want die bevorderen betrokkenheid, meent Spaansen. “Wij zijn een familiebedrijf, nu de derde generatie. Dus zal het niet verbazen dat verbinding en betrokkenheid hoog in het vaandel staan. Binding werkt, hebben resultaten wel bewezen. Veel te vaak nog gaan bedrijven in bouwprocessen hun eigen gang.”

Anhydriet vloeren
Project De Rotterdam.

Onafhankelijk
Een ander sterk punt is zelfvoorziening. Doordat het bedrijf beschikt over eigen transport- en productiemiddelen – Spaansen ontwikkelt en produceert de mixmobielen zélf – zijn opdrachtgevers verzekerd van just-in-time leveringen. Uitgerust met extra krachtige pompen, zodat ook hoge gebouwen als De Rotterdam en de Amsterdamse Rembrandttoren bereikbaar werden. Spaansen zal zich de komende jaren dan ook blijven toeleggen op anhydriet. Alhoewel: er blijken initiatieven onderweg voor vloeivloeren van zandcement. Spaansen: “Voor vochtige ruimten is zandcement inderdaad meer geschikt dan anhydriet. We zijn nu bezig met de ontwikkeling van een zandcement dat zich op dezelfde manier laat verwerken als anhydriet. Als het zover is, hoor je meer.”

Anhydriet vloeren
Anhydrietwagen.

Tekst: Sjoerd Meuleman    Beeld: Spaansen Groep

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Cementgebonden gietvloerenKanaalplaatvloeren