Platform over beton en staal in de bouw
Producten

Architectonische betonnen zitbanken versterken grootstedelijke uitstraling Baelskaai in Oostende

De zitbanken zijn stuk voor stuk op maat gemaakt voor dit project.

Tekst | Liesbeth Verhulst

Beeld | Bleijko

5 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Passanten die even willen verpozen op de Hendrik Baelskaai kunnen zich sinds kort neervlijen op één van de architectonische zitbanken van betonproducent Bleijko. De banken zijn op maat gemaakt en identiek aan de bestrating in betontegels met natuursteenuitzicht.

Ten oosten van het centrum van Oostende, in de historische vissershaven, wordt vandaag naarstig gewerkt aan het prestigieuze project Oosteroever. Op de Hendrik Baelskaai, het eerste gedeelte van de ontwikkeling, zijn de wegeniswerken al enige tijd afgerond. Gezien de vernieuwde kaai heel wat wandelaars en fietsers aantrekt, beslisten de agso-Oostende en Farys om zitbanken te plaatsen. Ze gingen daarvoor in zee met Bleijko, de firma uit Roeselare die ook alle betontegels en lineaire elementen leverde voor de bestrating van de Baelskaai. Daar kregen de betontegels natuursteengranulaten in de deklaag en werden ze enerzijds geslepen en anderzijds gestaalstraald. Diezelfde deklaag vormde ook het uitgangspunt voor de betonnen zitbanken.

Op maat gemaakt

“We hebben dezelfde slijtlaag toegepast op de zitbanken, waardoor ze identiek zijn aan de betontegels. De banken zijn ook gestaalstraald”, legt Frank Mortier, accountmanager bij Bleijko, uit. “Een identiek uitzicht bekomen, was een behoorlijke technische uitdaging. Bij de betontegels zit het natuursteenuitzicht in de slijtlaag vervat die bovenop de tegel wordt aangebracht. Hier is de slijtlaag in de massa van het beton verwerkt. De banken zijn dan ook volledig op maat van dit project geproduceerd.”

In totaal gaat het om ruim 120 meter aan betonnen zitbanken. Ze zijn bekleed met een tropische houtsoort. Mortier: “We hebben meerdere mallen geproduceerd met diverse lengtes en dieptes, afhankelijk van de plek waar de zitbank zou komen te staan. In het initiële ontwerp waren de zitbanken niet voorzien, waardoor we rekening dienden te houden met de hellingsgraad van het terrein, die ook weer kon variëren naargelang de locatie. Doorgaans produceren wij onze betonproducten mechanisch, maar hier is alles handmatig gebeurd, tot het staalstralen toe.” 

De zitbanken kregen dezelfde slijtlaag met natuursteengranulaten als de betontegels, waardoor ze perfect bij de bestrating passen.

Grootstedelijke uitstraling

Passanten kunnen sinds februari verpozen op één van de architectonische zitbanken van Bleijko. De firma is dan ook terecht fier op de realisatie. “Onze zitbanken dragen bij tot de grootstedelijke uitstraling van de Baelskaai. Het contrast met de vroegere vissershaven kan niet groter zijn”, aldus Mortier. Bleijko is nog lang niet weg aan Oosteroever. Ook de komende jaren hoopt de firma tal van betonproducten te leveren voor andere zones van het omvangrijke project.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details