Platform over beton en staal in de bouw
Architecturale hoogstand hertekent uitstraling Knokke-Heist

Architecturale hoogstand hertekent uitstraling Knokke-Heist

De Heldentoren heeft als een van de hoogste torens aan de Belgische kust zijn naam niet gestolen. Met verve hertekent deze iconische nieuwbouw het landschap van Knokke-Heist. De finale oplevering is gepland in het najaar van 2023.

De ambitie van de Heldentoren is niet min. Als een van de grootste torens langs de Belgische kust wordt deze architecturale hoogstand een trekpleister voor bewoners en bezoekers. Het complex omvat drie gebouwen: een woontoren van twintig verdiepingen hoog, een middelhoge toren met vijf verdiepingen en een paviljoen. Het gelijkvloers is bestemd voor horeca- en handelsruimtes. Verder zijn er een veertigtal appartementen voorzien. Een ondergrondse parkeergarage met twee niveaus garandeert de onderlinge verbinding tussen de verschillende entiteiten. Neutelings Riedijk Architects, gekend van onder andere het MAS in Antwerpen, ontwierp de Heldentoren als een nieuw baken voor Knokke-Heist en geeft de inkom van de prestigieuze badstad zo een iconische uitstraling. De ontwerpers kozen voor een slank volume in de hoogte op een bredere basis. De afgeronde hoeken bieden een maximaal uitzicht over de intrigerende Noordzee en het charmante Heist.

De iconische Heldentoren herdefinieert de uitstraling van Knokke-Heist.

Glijbekisting

Voor de aannemingswerken – van ruwbouw tot en met de coördinatie van de eindafwerking – bundelden Antwerpse Bouwwerken (AB) en Vuylsteke de krachten in de tijdelijke vereniging TM Eiffage Vlaanderen Heldentoren. In november 2020 ging het project van start. “De ruwbouwwerken zijn afgerond en momenteel sluiten we de gevels af”, vertelt Philippe Bonnarens, projectmanager bij Antwerpse Bouwwerken. “Op de onderste verdiepingen startte de binnenafwerking al. We staan in voor de binnenwanden, dekvloeren en pleisterwerken, evenals de totaalafwerking in de gemeenschappelijke delen. Verder begeleiden we de kopers bij de keuze van materialen voor hun woning. Hierbij coördineren we de logistiek en planning van de nevenaannemers die de afwerking van keukens, badkamers, deuren en trappen uitvoeren.”

De realisatie van de Heldentoren is geen sinecure vanwege zijn hoogte en specifieke locatie. “Het complex is bijna 70 meter hoog. Omdat we aan de kust zitten, kan de windbelasting enorm zijn. Daarom is de centrale kern van het gebouw opgetrokken in gewapend beton. Hiervoor pasten we de techniek van glijbekisting toe. De rest van de verdiepingen is er als een prefabstructuur rond gezet. Voor het uitgraven van de parkeerkelder kozen we voor soilmixwanden. De logistieke bereikbaarheid van de werf – gelegen tussen drie straten in – voegde nog extra complexiteit aan de werken toe.”

Uitkragende terrassen

De gevel van de Heldentoren is voornamelijk opgetrokken in glas. De geglazuurde keramische gevelpanelen, uitgevoerd met een patroon van verticale lijnen, benadrukken het speelse ronde karakter. De uitkragende terrassen vormden meteen ook een grote uitdaging. “Stabiliteitstechnisch vergt dit de nodige expertise, omdat er niet veel plaats is om de terrassen te verankeren”, benadrukt Bonnarens.

Om een normaal akoestisch comfort in de residentiële ruimtes te garanderen, werd de nodige aandacht besteed aan de afwerking van de dagkanten van de ramen. “Op die manier vermijden we teveel lawaaihinder door bijvoorbeeld wind. Op de hoogste niveaus in de toren is dit geen overbodige luxe. Er is ook met zonwerend glas gewerkt in functie van een optimaal binnenklimaat. Voor de verwarming zijn onder de parkeergarage geothermische boringen uitgevoerd, die samen een warmtenet vormen. Daarnaast bieden de warmtepompen passieve koeling in de zomer.”   

Bouwinfo
  • Bouwheer NV Heldentoren (Knokke-Heist)
  • Architect Neutelings Riedijk Architects (Rotterdam)
  • Hoofdaannemer(s) TM Eiffage Vlaanderen Heldentoren / Antwerpse Bouwwerken + Vuylsteke (Antwerpen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details