Platform over beton en staal in de bouw
Asset management 2.0, Beschermengel voor beton

Asset management 2.0, Beschermengel voor beton

Een van de meest veelbelovende projecten van de euregio Rijn-Maas-Noord is Asset Management 2.0. Het betreft de ontwikkeling van een sensor die de conditie van betonconstructies zoals bruggen en gebouwen realtime in de gaten houdt.

Tot de projectpartners behoren  gemeente Venlo, provincie Limburg en RWTH Aken. Door een slimme monitoring op afstand kunnen kosten worden bespaard, maar ook ongelukken voorkomen. In een tijd waarin er wordt beknibbeld op kosten voor bouwen en onderhoud, biedt een in het bouwwerk geïntegreerde sensor wellicht uitkomst. “Zodra het systeem een schadelijke indringing van vocht detecteert, waarschuwt het een brugbeheerder of vastgoedeigenaar: Zo kunnen die proactief handelen”, legt Andrija Blagojevic, Hoofd R&D van Concrefy B.V. uit.

Aan de hand van data kan straks worden voorspeld wanneer een bestaande of nieuwe betonconstructie onderhoud behoeft. Tijdrovende en vaak dure periodieke inspecties worden zo grotendeels overbodig. “Veel bruggen in de euregio stammen uit de jaren vijftig. Met een levensduur van circa vijftig jaar tot 70 jaar lijkt het einde in zicht. Slim onderhouden of vervangen? Net zoals een tandarts ziet, wanneer er een gaatje dreigt, kan onze sensor een signaal afgeven als het gaat om zichtbare, maar ook onzichtbare betoncorrosie, degeneratie of verminderde draagkracht”. Inmiddels is er een prototype ontwikkeld en wordt volop gewerkt aan een methode om de gegenereerde data op betrouwbare wijze te vertalen naar bruikbare informatie en heldere voorspellingen. Het doel is om de sensortechnologie wereldwijd uit te rollen.

Uitgelichte afbeelding: Onderzoeker Andrija Blagojevic met prototype van de sensor in de hand en een sensor opgenomen in beton.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details