Platform over beton en staal in de bouw
Automatisatie en digitalisering bij de productie van prefab beton: Van ad-hoc-oplossingen naar geïntegreerde processen
CarrousselPlanner gekoppeld aan Tafelplotter en Tafeloverzicht.

Automatisatie en digitalisering bij de productie van prefab beton: Van ad-hoc-oplossingen naar geïntegreerde processen

Het werk op de bouwplaats evolueert steeds meer van het op elkaar stapelen van stenen naar het snel en efficiënt monteren van prefab elementen. Dit heeft geleid tot het automatiseren van diverse productieprocessen om aan de stijgende vraag naar prefab beton te kunnen voldoen. 

Nog werk aan de winkel

Het individueel automatiseren van bepaalde processen op zich is lang niet voldoende. De intelligente doorstroming van data en de integratie van alle voorbereidende, productie- en logistieke processen maakt pas het verschil. We hadden hierover een gesprek met Rony Verlee, zaakvoerder van i-Theses. Het Lokerse softwarebedrijf is ontwikkelaar van de PreCastOffice software voor het ontwerpen van elementen in gewapend en voorgespannen beton en voor de automatisering van de bijhorende bedrijfsprocessen. Met PreCastOffice wordt de uitwisseling van vitale data binnen de bedrijven gestroomlijnd. Intussen worden haar BIM-, CAD- en Planningsoplossingen toegepast in meer dan 20 landen.

BIM kleurenpresentatie productiestatus vloeren en kolommen.

Eerst de studie- en planningsdienst

Verlee: “Het ‘future-proofen’ van een prefab betonfabriek moet eigenlijk beginnen bij de studie- en planningsdienst. Hier worden immers data gegenereerd die later in het proces worden gebruikt voor productie, kwaliteitscontrole, stockbeheer, logistiek en administratieve afhandeling. Met behulp van onze PreCastOffice geïntegreerde softwareoplossing worden deze data beschikbaar gemaakt zonder extra workload op de planningsafdeling. PreCastOffice ondersteunt Unitechnik, XML/PXML, HPGL, … tot en met heel specifieke uitwisselformaten.”

Met de i-Theses ProjectManager houdt u het overzicht, van thuis uit of vanaf kantoor.

Data slechts éénmaal invoeren

“Bij veel beton producerende bedrijven wordt nog te vaak gebruik gemaakt van afzonderlijke softwarepakketten, enkel en specifiek gericht op ontwerp, productie of administratie. Hierdoor moeten veel taken en data herhaaldelijk ingevoerd worden. Dit is een tijdrovende en foutgevoelige activiteit. De grote merite van onze PreCastOffice software zit ‘m in het feit dat alles in één enkele flow wordt ondergebracht”, aldus Verlee.

Sinds de opkomst van BIM is de noodzaak van een intelligent beheer alsook een vlotte doorstroming van data nog duidelijker geworden. Data laten een heldere communicatie toe tussen de verschillende bouwpartners. Dat elke betrokken partij van dezelfde data gebruik kan maken, onder andere via de Cloud, reduceert alvast sterk de foutkans.

Quality Control WallPanel.

De vele voordelen van een digitale en geautomatiseerde aanpak

Verlee: “Met onze geïntegreerde software kunnen prefab betonbedrijven hun projecten beheren en plannen. Het volledig proces vanaf verkoop over ontwerp, engineering, productieplanning, aansturing van machines, logistiek, levering en facturatie wordt geautomatiseerd zonder dat gegevens manueel ingevoerd hoeven te worden. Dit voor zowel vloeren, trappen, balken als kolommen en binnenkort ook voor wanden….” De voordelen van een dergelijke aanpak op een breder front zijn dan ook niet mis: een grotere snelheid van werken, minder vergissingen, minder mankracht, het vermijden van potentieel foutgevoelige manuele taken, het besparen van grondstoffen door minder afval dankzij doorgedreven automatisering in de productie, de reductie van CO2-uitstoot, een tijdige en correcte levering, ….

“Ook tijdens de pandemie, met talloze quarantaines en thuiswerk tot gevolg, konden onze klanten hun productie bestendigen door van thuis uit een vinger aan de pols te houden”, aldus Verlee. “Bijvoorbeeld via onze webgebaseerde PlanDesk modules en ons internet gebaseerde licentiemodel, waardoor onze klanten hun productie op peil konden houden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details