Platform over beton en staal in de bouw
Automatisch wapenen van prefab betonvloeren
MatrixLigger montage.

Automatisch wapenen van prefab betonvloeren

Specifiek voor het rekenen aan prefab betonnen vloeren en liggers is er nu MatrixLigger. Onder de motorkap hetzelfde rekenhart van MatrixFrame maar met extra functionaliteiten, zoals voorspanning, faseringen, afschuifvlakberekening, toetsing van brandwerendheid en ontwerpen op doorbuiging. Niet per vloer, maar in één run voor alle vloeren binnen een project.

Voor het automatisch wapenen van prefab betonvloeren zwerven er in de Benelux verschillende oplossingen rond, weet Jan Willem Fokkema van Matrix Software. “Het overgrote deel van die software is geschoeid op een oude leest. MatrixLigger is een modern alternatief met een ontzettend intelligent rekenhart. Het is daarmee de ideale rekensoftware voor constructeurs van breedplaatvloeren, kanaalplaatvloeren en ribcassettevloeren. Je stopt er aan de voorkant data in, waarna er automatisch een wapeningsvoorstel uitrolt.”

MatrixLigger berekening.

XML-bestandsformaat

De software van Matrix kan overweg met XML. “Sterker nog, we praten XML”, benadrukt Fokkema. “Als je een project opslaat in onze software, wordt er een XML-bestand opgeslagen. Het is het open dataformaat dat in de hele bouwwereld gebruikt wordt om data van de ene naar de andere applicatie te sturen. Er hoeft dus voor onze software geen omzetting plaats te vinden. Dat is vrij uniek te noemen. Via een API kunnen onze gebruikers ook allerlei standaard commando’s meegeven, zoals ‘maak belastingcombinaties’, ‘voer een toetsing doorbuiging uit’ of ‘doe een wapeningsvoorstel’. Je kunt het allemaal persoonlijk instellen.”

MatrixLigger productie.

CAD/CAM-integratie

“Met MatrixLigger geïntegreerd in onze CAD/CAM-oplossing IC-Prefab is het mogelijk om vloeren razendsnel te ontwerpen”, vervolgt Fokkema. “Met een druk op de knop wapenen we de elementen automatisch af. Daarbij wordt rekening gehouden met alle randvoorwaarden die door de productielocatie gesteld worden: elementafmetingen, pasplaten, tralieliggers, wapeningsdiameters, wapeningscombinaties, strengenpatronen, enzovoort. De resultaten kunnen vervolgens in een representatieve rapportage gedeeld worden met opdrachtgevers, hoofdconstructeurs en controlerend constructeurs.”

Alle software van Matrix, dus ook MatrixLigger, kan volgens Fokkema volledig geïntegreerd worden in andere oplossingen. “Het opent de deur om bijvoorbeeld onze software onder een configurator te hangen. Of je kunt het aansluiten op applicaties zoals Revit, Tekla, Grasshopper en Dynamo. De berekeningen worden ‘onder de motorkap’ door onze software uitgevoerd, maar de resultaten worden rechtstreeks in de desbetreffende software getoond. We merken dat veel bedrijven daar steeds meer op inzetten en dat is hetgeen waar wij al jaren op inspelen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details