Platform over beton en staal in de bouw
‘Baanbrekende concrete digitaliseringsstap in de bouwsector’

‘Baanbrekende concrete digitaliseringsstap in de bouwsector’

Een groep van 130 initiatiefnemers in de ontwerp-, bouw- en technieksector lanceerde 9 mei jl. de ILS Configurator in het Bouwhuis in Zoetermeer. “Een volgende, cruciale stap in digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving. Want iedere partij in de bouwketen kan met deze handige online tool eenvoudig en uniform een Informatieleveringsspecificatie (ILS) samenstellen, met daarin de gewenste bouwwerkinformatie. Ook partijen die daarmee nog weinig ervaring hebben”, zegt Martijn Carlier, Manager Aanjagen Digitalisering bij organisator digiGO BIMloket.

Nu de ILS Configurator klaar is om gebruikt te worden in de sector, begint het pas. Deze tool is volgens initiators van het eerste uur Jeffrey Truijens en Niels Groot namelijk zó gebouwd, dat in de nabije toekomst allerlei datakoppelingen mogelijk zijn. Niels: “We zien de ILS Configurator als het startpunt van de digitale workflow. Om dat te realiseren zijn verschillende uitbreidingen en nieuwe functionaliteiten nodig.” Jeffrey: “Data gedreven werken is nog enorm in ontwikkeling. We houden rekening met die ontwikkeling, door te kiezen voor geavanceerde technologie. Het is een duurzame, toekomstgerichte en schaalbare tool geworden.” 

Oproep: draag ook bij!

Deze lancering is dus een eerste stap voor een doorontwikkeling van de tool. Martijn Carlier: “Als meer mensen de tool nu gaan gebruiken, kan de ILS Configurator verder worden verbeterd tot een nieuwe, baanbrekende werkwijze voor iedereen in de bouw-, ontwerp- en technieksector. Vandaar dat we deelnemers aan de ontwikkeling en stakeholders tijdens het lanceringsfeest én uiteraard daarna oproepen: blijf bijdragen. Bovendien vragen we iedereen in de sector die wel eens met een ILS te maken heeft deze tool uit te proberen. Want alleen zo ontdekken we wat het gebruik daadwerkelijk oplevert. Dus ga met die ILS Configurator aan de slag!”

Waarom deze tool?

Aanleiding voor de ontwikkeling van de ILS Configurator is dat het opstellen van ILS voor velen nog altijd een tijdrovend, ingewikkeld en foutgevoelig proces is. Carlier: “Dat gaat in het allerbeste geval via ingewikkelde en eindeloze Excel-bestanden. Met de ILS Configurator is dat verleden tijd. Het mooie is dat nu álle partijen in de keten mee kunnen doen, ook zij die geen koploper zijn in digitalisering. De ILS Configurator haalt drempels weg en bevordert de dialoog tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers over de informatie die ze van elkaar nodig hebben voor een project.” Jeffrey Truijens: “De bouw is een klassiek projectgeoriënteerde sector. Een goed idee opschalen wordt vaak gezien als een illusie, omdat elk project weer anders is. Wij laten nu het tegendeel zien; dat project overstijgende verandering wél mogelijk is – met bloed zweet en tranen, vertrouwen en enthousiasme hebben we nu een werkende tool.” 

Deze partijen steunen de ILS Configurator

Naast de grote groep van 130 professionals uit de branche, wordt de ontwikkeling gesteund door het EFRO-programma REACT EU. De belangrijkste doelstelling van dit fonds is ervoor zorgen dat Europa duurzamer, digitaler en veerkrachtiger wordt. De cofinanciering voor het ILS Configurator project wordt ingevuld door vertegenwoordigers uit alle richtingen van de gebouwde omgeving, Bouwend Nederland, SPIE, Koninklijke NLingenieurs, Techniek Nederland, Gemeente Rotterdam, Aedes, NVTB, BNA en het ministerie van BZK. 

Meer over een ILS en de ILS Configurator kun je lezen
in een reeks artikelen: klik hier

Direct aan de slag?
Lees dan meer op de gebruikerspagina voor de ILS Configurator: klik hier

Meer over digiGO lees je op de digigo.nu website: klik hier

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details