Platform over beton en staal in de bouw
Baanbrekende nieuwe technologie kan de uitstoot van de cementindustrie snel met 70% verlagen
Donal O’Riain.

Baanbrekende nieuwe technologie kan de uitstoot van de cementindustrie snel met 70% verlagen

Ecocem heeft een belangrijke nieuwe stap aangekondigd die de uitstoot van de cementindustrie substantieel omlaag brengt. Onder de naam ACT biedt Ecocem een technologie waarmee de cementindustrie de komende decennia zijn CO2-uitstoot kan verlagen met zeventig procent en kan bijdragen aan een beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5 °C, een afspraak die is vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs. Donal O’Riain, oprichter en algemeen directeur van Ecocem: “Technologie is niet langer een hindernis voor het verlagen van de uitstoot. Om iedereen te laten profiteren van de potentiële voordelen van ACT moeten de industrie en beleidsmakers samenwerken.”

ACT is een baanbrekende cementtechnologie waarin een aantal technische innovaties die gebruikmaken van veelvoorkomende koolstofarme materialen, zijn gecombineerd. Hiermee kan de CO2-uitstoot van cementproductie tot wel 70% worden verlaagd en worden tevens de sterkte en duurzaamheid verbeterd van het beton waarin het wordt verwerkt. De ACT-technologie is volledig schaalbaar en kan wereldwijd worden ingezet. ACT vereist geen grote investeringen of aanpassingen van het productieproces en is daarmee geschikt voor alle bestaande cementfabrieken, waar de technologie snel en kosteneffectief kan worden geïmplementeerd.

Eerste commerciêle toepassingen in 2023

ACT is het resultaat van tien jaar innovatie op het gebied van duurzame, koolstofarme en betaalbare cementtechnologieën. ACT is onderworpen aan uitgebreide technische validatie en heeft zich inmiddels bewezen in industriële trials. Na het verkrijgen van een CE-markering in 2023 zullen de eerste commerciële toepassingen in de markt worden gezet. Naar verwachting zal ACT in 2025 beschikbaar zijn voor alle Europese markten waar Ecocem actief is (Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Benelux, Ierland).

Om de wereldwijde uitstoot van de cementindustrie snel te verlagen, zal Ecocem samenwerken met toonaangevende cementproducenten en de technologie zo breed en commercieel aantrekkelijk mogelijk beschikbaar maken. Brede toepassing van ACT is essentieel voor het bereiken van de 1,5°C-norm en Ecocem streeft ernaar om de samenwerking met de cementindustrie te intensiveren. Er zijn al vergaande gesprekken gevoerd met belangstellenden; hierover zal binnenkort meer bekend worden.

Nieuw rapport brengt de urgentie in kaart

De lancering van ACT valt samen met de publicatie van een nieuw rapport, dat de urgentie duidelijk maakt van kortetermijnoplossingen voor het verlagen van de uitstoot van cement. ‘Cement: grotere ambities, lagere uitstoot’, dat in opdracht van Ecocem is samengesteld, laat zien hoe groot het probleem is, dat moet worden opgelost. Uit het rapport blijkt dat de cementindustrie momenteel verantwoordelijk is voor ruim 7% van de totale wereldwijde CO2-uitstoot. Dat is meer dan de totale uitstoot van luchtvaart, scheepvaart en lange-afstandsvrachtverkeer samen. In het rapport wordt gekeken naar hoe diverse oplossingen voor het CO2-probleem van de cementindustrie, innovatie kunnen stimuleren. Het laat echter ook zien dat zonder de medewerking van de bedrijfstak en zonder snelle implementatie van nieuwe schaalbare oplossingen, het halveren van de uitstoot voor 2030 onmogelijk is.

Donal O’Riain, oprichter en algemeen directeur van Ecocem: “ACT is een belangrijke nieuwe cementtechnologie, die kosteneffectief en wereldwijd inzetbaar is en bovendien zorgt voor een flinke uitstootverlaging. Voor de cementindustrie is het een enorme uitdaging om de komende tien jaar de CO2-uitstoot significant terug te dringen. Technologie is niet langer een hindernis voor het verlagen van de uitstoot. Om iedereen te laten profiteren van de potentiële voordelen van ACT moeten de industrie en beleidsmakers samenwerken. De cementindustrie gaat een spannende tijd tegemoet, die we nog niet vaak eerder hebben gezien.”

“Maar er staat veel op het spel,” vervolgt O’Riain. “Daarom willen we graag nauw samenwerken met zowel de cementindustrie als de beleidsmakers aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie koolstofarm cement. Het huidige beleid met betrekking tot het verlagen van de uitstoot van cement is inmiddels ingehaald door de technologie. Voor een effectieve implementatie van ACT moeten beleidsmakers effectief bijdragen en zich niet alleen richten op CCUS als de primaire technologie voor uitstootverlaging.”

Het complete rapport ‘Cement: grotere ambities, lagere uitstoot’ is in het Engels beschikbaar met een Nederlands voorwoord van Pat Cox, oud-voorzitter van het Europees parlement en een Nederlandstalige managementsamenvatting.

Het rapport is hier te downloaden

Ook is er een speciale ACT-pagina met meer informatie over deze baanbrekende technologie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details