staalconstructie
01:43
24-02-2017

Bedrijvenpark Elsbos opgetrokken volgens wensen eindklant

In opdracht van Jeni Real Estate vormt staalconstructiebedrijf Spranco, in onderaanneming van Cosimco, de voormalige Veritas-site om tot het nieuwe kwalitatief bedrijvenpark Elsbos. Tijdens de voorbereiding sloot deze specialist de staalconstructie perfect aan op de prefab-elementen en sandwichpanelen, wat toeliet vlot in te spelen op de bijkomende vereisten als gevolg van een snelle verkoop van de achttien beschikbare units. 

De site herbergt magazijnen, productieruimtes en kantoren en is dankzij de ligging aan het op- en afrittencomplex van de E19 ter hoogte van Kontich snel en vlot bereikbaar. Dankzij deze gunstige locatie liep de verkoop van de achttien beschikbare units bijzonder vlot. “Het project zou in eerste instantie via fasering over een periode van twee jaar tot uitvoering komen, maar wordt uiteindelijk in een week afgerond”, vertelt bestuurder Danny Sprangers. “Eén van de belangrijkste uitdagingen bestond er zodoende in de wensen van de eindklant te verwerken in een strakke planning. Op vraag van de nieuwe eigenaars vervingen we binnen de tijdslimiet onder meer een blinde gevel door glaspartijen en voegden we een platform toe waarop technieken worden aangebracht.”

Meerwaarde in de markt
Deze werkwijze vroeg om een gedegen voorbereiding met voldoende expertise om alle elementen perfect aan elkaar te koppelen. “Via ons zusterbedrijf SPCm staan we zelf in voor de staalconstructie. Voor de productie van de prefab beton­elementen en sandwichpanelen spreken we specialisten in de sector aan. Vervolgens verwerken onze twee interne tekenaars de verschillende elementen in het geheel. Dankzij de expertise van onze medewerkers komen we zo op de werf nooit voor verrassingen of vertraging in uitvoering te staan.”

Overspanning tot acht meter
Spranco legt de meerwaarde daarnaast in de combinatie van een aannemingsbedrijf met eigen productiefaciliteiten in staal. “Bij investeringen gaan we steeds uit van onderscheidende factoren binnen de markt. Of dat nu over CNC-bewerkingen gaat of allerhande plooi-, brand- of buigwerkzaamheden; in elke techniek proberen we ons te onderscheiden in de markt. Deze visie resulteerde in de toevoeging van een omvang- en capaciteitsrijk machinepark. Dat laat ons toe om bijvoorbeeld U-vormig geplooide staalplaten zelfdragend te installeren tot acht meter. In het Kontichse bedrijvenpark gebruikten we deze opmerkelijke overspanning in de constructie van de lichtstraten. Als grote voordeel vermeden we zo de toevoeging van gewalste profielen. In tegenstelling tot gebruikelijke overspanningen van drie à vier meter, waarbij dergelijke profielen noodzakelijk zijn als versteviging van de structuur.”

Combinatie van basisactiviteiten
Het bedrijvenpark Elsbos toont zodoende perfect waartoe het bedrijf in staalconstructies in staat is en geldt als ideale referentie van de activiteiten. “Dit project vroeg om de inzet van al onze basisactiviteiten om een dergelijke realisatie mogelijk te maken binnen de korte oplevertermijn. De constructie toont zo enerzijds onze meerwaarde als onderaannemer maar anderzijds maakt het evengoed duidelijk dat we ons profileren als rechtstreeks totaalleverancier voor opdrachtgevers. Dat kan in principe voor alle denkbare projecten waarin een staalconstructie aan de basis ligt. In ons eigen atelier wordt het bouwpakket/de constructie voorbereid, wat ons in staat stelt om vervolgens met een equipe van een veertigtal monteurs op de werf aan de slag te gaan, binnen een strikte oplevertermijn”, besluit Sprangers.

Tekst: Nick Vanderheyden     Beeld: Spranco

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

nieuwbouwstaalconstructies