Platform over beton en staal in de bouw
Bekisting met éénzijdige ankertechniek bespaart op arbeidstijd

Bekisting met éénzijdige ankertechniek bespaart op arbeidstijd

Midden in het centrum van Den Haag wordt gebouwd aan het Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC). Centraal in het complex staan de vier zalen met elk hun eigen vorm en atmosfeer. Vanwege de hoge akoestische eisen wordt er een gigantisch volume beton verwerkt. Een technisch en constructief uitdagend project voor bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw), die door de inzet van PERI bekisting met éénzijdige ankertechniek behoorlijk wat arbeidstijd bespaart.

Echthetty_HRVooruit geklommen kernbekisting met PERI CB 240 klimsteigers en PERI MAXIMO paneelbekisting.

Het OCC wordt gerealiseerd aan het Spuiplein en is straks het nieuwe onderkomen van de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Volgens Birgit Maathuis, uitvoerder van bouwcombinatie Cadanz is het een uniek ‘(beton)project’ voor Nederlandse begrippen. “Zowel qua omvang als qua constructieve uitdagingen. Alles draait hier om massa. Het complex bestaat min of meer uit zeven zelfstandige eenheden: vier zalen – de theaterzaal (1.500 personen), concertzaal (2.500 personen), ensemblezaal (600 personen) en repetitiezaal (200 personen) – en drie stabiliteitskernen die allemaal individueel zijn gefundeerd en constructief gescheiden zijn van elkaar.”

PERI MAXIMO
De betonconstructies van de zalen en stabiliteitskernen worden allemaal in het werk gestort. Cadanz vertrouwt op de MAXIMO paneelbekisting van PERI. “Het is een modulair bekistingssysteem dat zich eenvoudig laat monteren en demonteren, en niet in de laatste plaats een fraai resultaat geeft”, zegt Maathuis. “We zetten verschillende typen PERI bekistingen in, waarvan de grootste bulk toch wel de MAXIMO betreft.” John Appelhof, projectmanager van PERI BeNeLux kan dat beamen: “Het OCC is voor ons het grootste project op dit moment in Nederland. Er ligt zo’n 2.800 m2 aan MAXIMO bekisting op de werf. Groot voordeel van dit type bekisting is de éénzijdige bevestiging zonder afstandhouders en conussen. Dat bespaart ontzettend veel tijd. En voor de realisatie van de hoge wanden van de zalen (tot wel 38 meter hoog) leveren we ons CB-klimsysteem, een kraan geklommen systeem om snel en efficiënt grote hoogtes te realiseren.” Ook Maathuis is enthousiast over het bekistingssysteem. “Onze mensen zijn heel bekend met het PERI systeem en werken er graag mee. Dat maakt dat we in korte tijd grote volumes kunnen realiseren. Wekelijks worden er honderden kuubs beton gestort.”

Voorgemonteerde PERI VARIO GT 24 kolombekisting met een hoogte van 9,6 meter.

Éénzijdige bevestiging en demontage
De éénzijdige bevestiging en demontage van de MAXIMO bekisting komt zeker bij het OCC van pas, omdat er zalen boven elkaar worden gerealiseerd. Maathuis: “Hier zit meteen de complexiteit van het werk. Pal naast beide onderste zalen worden de wanden voor de bovenliggende zalen gerealiseerd die rusten op een eigen fundering, ook nog eens dwars door de keldervloer. We zijn nu volop bezig met het betonwerk en verwachten de betonwerkzaamheden in de tweede helft van 2019 af te kunnen ronden.” De daadwerkelijk oplevering en opening van het OCC staat gepland voor 2021.

Tekst | Roel van Gils   Beeld | PERI
Uitgelichte afbeelding: 
Betonresultaat PERI MAXIMO paneelbekisting met regelmatig plaatnaden- en centerpatroon.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details