Platform over beton en staal in de bouw
Belangrijk ATG-certificaat  voor Wommelgemse producent

Belangrijk ATG-certificaat voor Wommelgemse producent

Producent en ontwikkelaar van kunstharsen in de bouwindustrie Resiplast is sinds kort de trotse eigenaar van een ATG-certificaat voor zijn vloeibaar aangebrachte elastomere membranen voor bruggenbouw. “We beschikken nu over een ATG voor waterdichte rokken op de berijdbare asfaltstroken van bruggen én voor de rechtstreeks bereden veiligheidszone voor voetgangers en fietsers”, vertelt product en marketing manager Bert Dendooven.

Het zelf ontwikkelde POLYAC®-systeem is een veelzijdig systeem, ideaal voor onder andere een waterdichte rok op bruggen en een vloeibare waterdichting met berijdbare slijtlaag. Voor die twee toepassingen is Resiplast in het bezit van een ATG-certificaat. “Dit certificaat was toch wel een must voor ons”, vertelt Bert Dendooven. “Het geeft vertrouwen aan uitvoerder en bouwheer dat het te plaatsen sy­steem kwalitatief hoogstaand is.”

ATG en ETA

Een ATG wordt toegekend door het BUtgb, het enige Belgische goedkeuringsinstituut dat technische goedkeuringen voor bouwmaterialen, -producten, -systemen en van installateurs aflevert. BCCA vzw (Belgian Construction Certification Association), in 1992 opgericht door technisch controlebureau SECO en  het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB), behartigt op zijn beurt de uitreiking van de certificaten. “Wie voor deze toepassingen een ATG wil behalen moet wel in het bezit zijn van een ETA, een Europese technische goedkeuring. Om een ETA te krijgen, moet je voldoen aan de voorwaarden van een ETAG, the European Technical Approval Guideline die opgesteld wordt door EOTA, the European Organisation for Technical Assessment”, verduidelijkt Bert
Dendooven. “Voor de vloeibare toepassing voor de waterdichting betreft dat de ETAG033. Wanneer je dan de ETA bezit, moet je nog voldoen aan bijkomende nationale voorwaarden die in België van kracht zijn en die bepaald worden door het BUtgb.”

Het systeem, ontwikkeld door Resiplast, beschikt sinds kort over een ATG-certificaat.

Klasse A en B

In België wordt bovendien nog een onderscheid gemaakt tussen een ATG klasse A en klasse B. Bert Dendooven: “Klasse A betreft kort samengevat de gegarandeerde waterdichting onder gietasfalt of asfaltbeton, terwijl klasse B ook de waterdichting van de rechtstreeks berijdbare fiets- en wandelzone impliceert. Met het POLYAC®-systeem beschikken we over een ATG in zowel klasse A als B. Ook voordat we het ATG-certificaat binnenhaalden, was ons product al gekend en gerespecteerd. In het Standaardbestek 250 staat nog altijd ‘of gelijkwaardig’. Mits de nodige inspanningen en overtuigingskracht konden we dit voorheen aantonen, maar de ATG-certificatie maakt deze extra inspanningen overbodig.”

Dat de ATG-certificatie op het POLYAC®-systeem geen windeieren legt, bewijst het sterk toenemende aantal projecten. De brug over de Dender in Hamme, zes ringvaartbruggen in Brugge, de ophaalbrug in Oostkamp, de brug Genk-Zwartberg en de Balgerhoeke brug te Maldegem-Adegem zijn maar enkele voorbeelden van referentieprojecten.    ν

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details