Platform over beton en staal in de bouw
Behandeling & Bescherming

BENELUX TROFEE VOOR THERMISCH VERZINKEN 2021

Voor de dertiende maal heeft ZinkInfo Benelux haar tweejaarlijkse trofee voor thermisch verzinken uitgereikt. Uit de meer dan 70 inzendingen heeft de jury dit jaar 3 topprojecten bekroond die elk in hun categorie de mogelijkheden, duurzaamheid en zekerheid van thermisch verzinken alle eer aan doen.

default
Tropische kas voor botanische tuin Flora. Credit: Smiemans Projecten.

Tekst | ZinkInfo Benelux

Beeld | ZinkInfo Benelux

8 juli 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Over de drie categorieën heen werd ook de prijs voor circulair bouwen uitgereikt. Aangezien er wegens de coronamaatregelen geen grote prijsuitreiking kan worden georganiseerd, heeft Zinkinfo de 4 laureaten persoonlijk bezocht om hen de trofee te overhandigen.  

Net zoals bij de editie in 2019 werden er dit jaar 3 projecten in 3 categorieën bekroond: functioneel verzinken, esthetisch verzinken, duplexsystemen en de prijs voor circulair bouwen. De keuze tussen esthetisch verzinken en functioneel verzinken moet de dialoog tussen uitvoerder en verzinkerij bevorderen, zodat het verwachtingspatroon van de (eind)klant en het eindresultaat beter op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast werd de aparte categorie voor duplexsystemen behouden en reikte de jury opnieuw de prijs uit voor het meest duurzame, zeg maar circulaire project. Een duidelijk ‘statement’ dat de steun van de sector uitdrukt voor de principes van circulair bouwen.

De winnaars zijn:

CATEGORIE FUNCTIONEEL VERZINKEN: Tropische kas voor botanische tuin Flora

De afmetingen en vorm van deze kasconstructie boden heel wat technische uitdagingen. De glazen schil is rechtstreeks op de staalconstructie gemonteerd. Om glasbreuk te voorkomen, zijn geen toleranties in het verzinkte staal mogelijk. Met grote, getogen ronde spanten was het een hele klus om dit te realiseren. Bovendien ging veel aandacht naar de optimale laagdikte en het uiterlijk van de zinklaag. Kortom: zowel vanuit technisch als esthetisch oogpunt een zeer geslaagd project dat de troeven van thermisch verzinkt staal optimaal benut.

Melopee. Credit: Maxime Delvaux.

CATEGORIE ESTHETISCH VERZINKEN: Melopee

Opvallend aan Melopee is de groene buitenkamer: een raster van verzinkt staal langs waar weelderig groen straks zijn weg zal vinden. De staalconstructie creëert een gevoel van slankheid voor de buitenkamer om de openheid te vrijwaren en het visuele contact met het water te versterken. Verzinkt staal is een soort ruwbouwmateriaal dat unieke en interessante resultaten oplevert op voorwaarde dat de nodige aandacht wordt besteed aan uitvoering en detaillering, wat hier zeker het geval is.

Stationsoverkapping Mechelen NMBS, Credit: Mechelen in Beweging.

CATEGORIE DUPLEX: Stationsoverkapping Mechelen NMBS

Dit project is zowel architecturaal als bouwtechnisch een huzarenstukje. Als verlenging van de bestaande Vierendeelbruggen over de Leuvense Vaart is de luifel uitgezet met 3 geschakelde bogen. Door de boogvorm van de bruggen door te trekken in de overkapping, betoont de architect niet alleen respect voor de Mechelse spoorweggeschiedenis, maar betrekt hij meteen ook de unieke aanwezigheid van een waterweg in het ontwerp. Het verzinken van de uitkragende armen voor de gevelconstructie vormde een grote uitdaging die dankzij intensief overleg tussen ontwerper, staalbouwer en verzinker perfect werd uitgevoerd.

Circulair Paviljoen Energie Kenniscentrum. Credit: Tristan Fopma.

PRIJS CIRCULAIR BOUWEN: Circulair Paviljoen Energie Kenniscentrum

Het Energie Kenniscentrum is een toonvoorbeeld van circulair bouwen en de consequente keuzes die daarbij horen. De architecten gingen voluit voor herbruikbare én hergebruikte bouwmaterialen. Bouwen op een vuilnisbelt vormt een uitdaging. Heien of zware funderingen waren uit den boze. Het demonteerbare verzinkte staalskelet rust met zijn 108 kolommen los op betonplaten die in een zandbed op een beschermende folie zijn geplaatst. Deze bouwmethodiek laat toe om desgevallend de tijdelijke ingreep in het landschap uit te wissen.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details