Platform over beton en staal in de bouw
Beproefde maltechnieken voor prefab bouwwijze

Beproefde maltechnieken voor prefab bouwwijze

In totaal betrof het 34 gevelkolommen en 32 gevelbogen in architectonisch beton, 92 dragende sandwichelementen en 128 enkelschalige elementen, gevelbanden, dakranden en hoekstukken.

“De gevels van de appartementen waren ontworpen met een uitstraling van traditioneel gekeimd metselwerk”, vertelt projectleider Marc Spanjer van Hibex. “Vanwege de beperkte bouwruimte wilde de aannemer zo veel mogelijk met prefab werken. Aan ons de vraag om hierin mee te denken. We zetten het gevelontwerp om naar dragende geïsoleerde sandwichelementen inclusief kozijnen en beglazing, en ingestorte steenstrips op het buitenblad. In dit buitenblad zit een hoekverdraaiing. Er waren heel wat proeven voor nodig om die goed uit de mal te krijgen.”

Bogen uit één stuk

Van de elementen in architectonisch beton vormden de gevelbogen de grootste uitdaging. Spanjer: “Het idee was om deze unieke, slanke elementen met veel verdraaiingen in delen te produceren. Esthetisch gezien is het echter beter om ze uit één stuk te maken. Dit is ons, wederom na meerdere proeven, gelukt. Met een speciale kunststof en geavanceerde CNC-freestechnieken ontwikkelden we, samen met onze malbouwer Modelmakerij Noord Nederland, de mallen voor deze enorme elementen.”

Aardbevingsbestendig

Bij de engineering en productie van de prefab elementen moest Hibex tevens rekening houden met aardbevingsbestendigheid. “We voorzagen de sandwichelementen van extra verankering”, licht Spanjer toe. “Dit om trillingen beter op te vangen. De bogen worden zodanig gemonteerd, dat ze tijdens een aardbeving circa tien centimeter horizontaal vrij kunnen bewegen. Allemaal mooie stukjes techniek, waar we als Gronings bedrijf met trots aan hebben bijgedragen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details