Platform over beton en staal in de bouw
Beschoeiing en onderschoeiing: Commerce 46, een uitdagende werf in een vol stadscentrum
Berlinerwand langs de Handelsstraat.

Beschoeiing en onderschoeiing: Commerce 46, een uitdagende werf in een vol stadscentrum

Familiebedrijf CVR in Beringen is al ruim 30 jaar gespecialiseerd in funderingstechnieken en beschoeiingen. Zij is uitgegroeid van pionier tot trendsetter in de branche. Haar inzet en expertise leidde intussen al tot spraakmakende innovaties, waaronder de introductie van de secanspalenwanden van kleine diameter, die op vandaag de norm uitmaken.

CVR realiseert, ook in het buitenland, beschoeiingen voor bouwputten en diepfunderingen maar is daarnaast ook actief in het voorkomen of oplossen van verzakkingen. Ook specifieke opdrachten voor spoorwegbeheerders en industriële klanten maken deel uit van haar aanbod. Bij ‘Commerce 46’, een nieuw en duurzaam kantoorcomplex in Brussel centrum dat uitgebreid in deze editie besproken wordt, stond CVR in voor zowel het ontwerp als de uitvoering van de bouwputbeschoeiing met een berlinerwand en onderschoeiingen.

Vijf rijen nagels en grondankers.

Strikt gefaseerde aanpak

Thomas Vandermeulen, projectingenieur bij CVR: “In een eerste fase realiseerden we langs de Handelsstraat een berlinerwand met een grondkering tot op een diepte van 8,70 m. Aansluitend werd langs de Belliardstraat de bestaande keldermuur van het afgebroken gebouw verdiept tot op hetzelfde niveau. In een verdere fase werden de bestaande funderingen en keldermuren van de aangrenzende gebouwen in de Handelsstraat en de Belliardstraat verdiept met behulp van onderschoeiingen, uitgevoerd in beschoeide sleuf. Deze werken voerden we uit tot op verschillende dieptes, afhankelijk van het benodigde kelderniveau van het nieuwe gebouw. Dit ging van -9,65 m op niveau -2 en -11,65 m op niveau -3 tot maximaal -13,20 m ter hoogte van de fundering van de torenkraan.”

Uitvoering onderschoeiingen buurgebouw.

Na het gedeeltelijk uitgraven van de bouwput tot op niveau -2, werd vanaf hier nog een berlinerwand uitgevoerd die over een gedeelte van de bouwput de grondkering tussen niveau -2 en niveau -3 verzekerde. “Al deze ondergrondse wanden werden door ons voorzien van nagels of grondankers om de horizontale stabiliteit te garanderen.“

Voor de berlinerwand vanaf het maaiveld aan de Handelsstraat werden de profielen en staalplaten ingetrild met een heiboormachine. De verdere beschoeiing met hout gebeurde deels manueel en deels met behulp van een graafmachine. De berlinerwand vanaf niveau -2 werd uitgevoerd met een graafmachine voorzien van een trilblok. De onderschoeiingen werden deels manueel en deels met een graafmachine uitgevoerd. Nagels en grondankers werden aangebracht met diverse types ankerboormachines. 

Boren van de grondankers.

Sprekende cijfers

De berlinerwand vanaf het maaiveld besloeg ongeveer 430 m², met een grondkering van 7,80 m tot 8,70 m. Bij de berlinerwand vanaf niveau -2 spreken we over nagenoeg 127 m², met een grondkering van 3,30 m tot 4,00 m. Voor de onderschoeiingen werd ongeveer190 m³ gewapend beton gebruikt, uitgevoerd in een beschoeide sleuf. De diepst beschoeide sleuf op deze werf was 8,55 m diep. Daarbij kwamen nog bijna 9.500 cm kernboringen doorheen bestaande keldermuren/funderingen om de grondankers te kunnen realiseren. Wat grondankers en nagels betreft, spreken we over 190 stuks met lengtes tot maximaal 15 m, uitgevoerd vanaf 5 verschillende niveaus.

Uitgraving van een sluitmoot.

Uitdagende werf

De ligging en bereikbaarheid van de werf stelden CVR voor een constante logistieke uitdaging. De variabele aanzetpeilen van de bestaande funderingen van de buurgebouwen, in combinatie met verschillende aangrenzende ondergrondse parkeergarages op verschillende dieptes en afstanden, maakte dat de  onderschoeiingen uitgevoerd moesten worden vanaf verschillende werkniveaus. Samen met de diverse ankerniveaus en in afstemming met de grond- en afbraakwerken zorgde dit voor een uitdagende planning van de verschillende fases.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details