Platform over beton en staal in de bouw
Beton als klimaatregulator

Beton als klimaatregulator

Het gebouw heeft namelijk een stabiele temperatuur. Dit kan men nu nabootsten in vrijwel elk gebouw, door leidingen in de vloer aan te brengen waar water doorheen stroomt en waardoor de massa wordt verwarmd of gekoeld. Daarmee maak je een gebouw thermisch actief. Dat is wat we noemen betonkernactivering. Dankzij BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) en de trend richting prefab is betonkernactivering weer helemaal actueel. In BENG worden eisen gesteld om oververhitting van gebouwen te voorkomen. Alle randvoorwaarden om het duurzame koel- en verwarmingssysteem tot een succes te maken, zijn aanwezig. Reden voor ECHO, producent van ClimaDeck, om betonkernactivering in voorgespannen kanaalplaatvloeren samen met Olbecon voor een groter publiek onder de aandacht te brengen in België en Nederland.

ClimaDeck kan een wezenlijke bijdrage leveren in de ambitie om een duurzaam gebouw te realiseren, dat tegelijk ook heel comfortabel aanvoelt.

Beton kan door zijn hoog soortelijk gewicht warmte en koude opslaan. “Dit is een niet te onderschatten voordeel”, zegt Johan Oltvoort, directeur van Olbecon en exclusief partner van ClimaDeck betonkernactivering in Nederland. “De totale massa van de vloer in combinatie met steenachtige wanden kan gebruikt worden om thermische energie op te slaan. Door beton thermisch actief te maken met behulp van watervoerende leidingen in de kern van het vloerelement, kan een gebouw heel mooi thermisch in balans worden gehouden. Het ClimaDeck-systeem slaagt erin om met een minimum aan energie een maximum aan comfort te bieden.”

Zodra de ruimte warmer wordt dan de betonmassa, geeft ClimaDeck automatisch zijn koelte af aan zijn omgeving.

Zijn tijd vooruit

Het eerste concept van ClimaDeck dateert al van begin deze eeuw. “We hebben er flink wat energie in gestopt om het product te ontwikkelen en op de markt te zetten”, zegt Herman Wijckmans, commercieel verantwoordelijke voor ECHO (onderdeel van de CRH groep). En met succes. Er zijn al heel wat mooie projecten met ClimaDeck gerealiseerd.” Toch bleef het een oplossing voor de innovators en early adoptors. “De markt bleek nog niet klaar voor een brede acceptatie van betonkernactivering in de utiliteitsbouw. Maar het klimaatdebat van de laatste jaren heeft hier verandering in gebracht. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het energieverbruik en 36% van de CO2-uitstoot in de Europese Unie. Met dit besef gaan vandaag heel wat projectontwikkelaars, architecten en studiebureaus op zoek naar duurzame bouwsystemen zoals betonkernactivering, die hernieuwbare energie koppelen aan comfort. Parallel hieraan hebben we bij ECHO zowel het product ClimaDeck als het productieproces verbeterd, waardoor een snelle, veilige en foutloze installatie op de bouwplaats mogelijk wordt. Nu we klaar zijn met het product en we de vraag zien toenemen, zijn we samen met onze partners ervan overtuigd dat het momentum er meer dan ooit is om een stevige positie te verwerven in Nederland, België en Duitsland.”

Het volledige plafondoppervlak wordt bij ClimaDeck gebruikt om als koel- of verwarmingsmedium te fungeren.

Prefab oplossing

ClimaDeck is een totale prefab vloeroplossing waarmee in één beweging zowel de vloer als de leidingen voor verwarming en koeling geplaatst worden. ClimaDeck bestaat uit voorgespannen kanaalplaatvloerelementen waarin de hoogwaardige kunststofbuizen fabrieksmatig geïntegreerd worden. “De vloeren en leidingen worden als één geheel, onder druk, op de bouwplaats geleverd. Plaatsing gebeurt net als bij gewone elementen met een bouwkraan”, legt Wijckmans uit. “Na de ruwbouw sluit de installateur de registers aan op het energiezuinige laagtemperatuur koel- en verwarmingscircuit, vaak een warmtepomp. Groot voordeel van ClimaDeck met de in het werk aangebrachte leidingen, is dat ons systeem kant-en-klaar uit de fabriek komt. Met onze vernieuwde aansluitingen is, in tegenstelling tot een ter plaatse gestorte breedplaatoplossing, de kans op beschadigingen aan het leidingcircuit op de bouwplaats minimaal. Daarnaast kunnen we veel grotere overspanningen realiseren en dat zonder onderstempeling. Lichte scheidingswanden of andere binnenwanden kunnen perfect met de kanaalplaten worden verankerd. Voor diepere doorboringen wordt een boorplan meegeleverd.”

ClimaDeck komt kant-en-klaar uit de fabriek.

Lage temperaturen

Het volledige plafondoppervlak wordt bij ClimaDeck gebruikt om als koel- of verwarmingsmedium te fungeren. “Dit maakt het, samen met het accumulerend vermogen van beton, mogelijk om te koelen met relatief hoge temperaturen en te verwarmen met relatief lage temperaturen”, zegt Oltvoort. “Zodra de ruimte warmer wordt dan de betonmassa, geeft ClimaDeck automatisch zijn koelte af aan zijn omgeving. Zo treedt het zelfregelend vermogen van het beton op en zorgt het voor een behaaglijke temperatuur zonder de ongemakken van traditionele koelsystemen. Precies daarin schuilt ook de energiezuinigheid van het systeem: koel- en verwarmingsinstallaties kunnen kleiner gedimensioneerd worden.”

ClimaDeck kan dus een wezenlijke bijdrage leveren in de ambitie om een duurzaam gebouw te realiseren, dat tegelijk ook heel comfortabel aanvoelt. Gebruikers van onder meer het gemeentehuis in Lochem, het hoofdkantoor van Bayer in Brussel en meerdere (hoge)scholen en zorginstellingen in België en Nederland kunnen daarover meepraten. ClimaDeck is tevens geschikt voor de woningbouw en onderdeel van een breed gamma aan kanaalplaatvloeren/welfsels die ECHO en Olbecon op de markt brengen. “Ook hiervoor staat onze expertise ter beschikking om voor welk project dan ook, groot of klein, van Delfzijl tot Luxemburg-Stad, van 12 cm dik tot 50 cm dik, de meest passende oplossing aan te bieden.”   


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details