Platform over beton en staal in de bouw
Beton van gisteren voor morgen
De Noordelijke BetonReparatieMiddag was uitverkocht.

Beton van gisteren voor morgen

Met dit thema vond op 21 maart jongstleden de Noordelijke BetonReparatieMiddag plaats in Zuidwolde. Dit evenement, georganiseerd door BetonOnderhoudsPlatform (BOP) was een uitstekende gelegenheid om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van betonreparatie, om kennis te delen en om te netwerken met professionals uit de branche en opdrachtgevers. 

Rens van der Vorst, Technofilosoof.

Deze afwisselende middag bestond uit een combinatie van netwerken en een programma van lezingen. Na het ontvangst van de gasten op het netwerkplein, kon men zich gaan opmaken voor het eerste gedeelte van het programma dat werd begonnen met de opening en welkom door dagvoorzitter Anthony van den Hondel van BOP en Henk Jumelet, Gedeputeerde van de Provincie Drenthe.

BetonOnderhoudsPlatform

Zeer verhelderend was het eerste gedeelte waarin, door middel van open vragen, gesteld aan de vertegenwoordigers van de vijf verschillende organisaties die onderdeel uitmaken van BOP, zowel de huidige stand van zaken alsmede de toekomst van betononderhoud werd besproken. Aangezien deze organisaties de hele kolom van de branche vertegenwoordigen, dus opleiders, adviseurs, producenten en uitvoerders, kreeg het publiek alle facetten van de branche te zien. Een aantal belangrijke onderwerpen kreeg specifieke aandacht, zoals personeel, kennisbehoud, Europese regelgeving en samenwerking. 

De vertegenwoordigers van de vijf brancheorganisaties, v.l.n.r.: Jelle Lecluijze, Christian Carlie, William van Lissum, Rob Wiedemeijer en Corné van der Steen.

Transitiepad Kunstwerken

Als opdrachtgever kwam Penny Pipilikaki, Senior technisch adviseur bruggen en viaducten bij Rijkswaterstaat aan het woord over de uitdaging die Rijkswaterstaat heeft bij het verlengen van de ruim 4700 kunstwerken in haar bezit. Hierbij heeft Rijkswaterstaat de ambitie om in 2030 te komen tot klimaatneutrale en circulaire infraprojecten. Dit door gebruik te maken van de zogenaamde R-Ladder, de ranglijst van circulariteitsstrategieën. Hierbij geldt dat hoe hoger een strategie op de ladder staat, hoe meer grondstoffen men ermee bespaart. Pipilikaki eindigde met de oproep aan de aanwezigen om als branche Rijkswaterstaat te helpen met deze opgave: “Levensduur van kunstwerken verlengen? Dat doen we samen!”

Penny Pipilikaki, Senior technisch adviseur bruggen en viaducten bij Rijkswaterstaat.

Chloride-geïnitieerde wapeningscorrosie

Na de pauze werd het een stuk technischer maar zeker niet minder interessant toen Floor Thijssen, Structural Engineer bij Solid Services, een lezing hield over de invloeden van chloride-geïnitieerde wapeningscorrosie voor het draagvermogen van een constructie en het herkennen van deze corrosie en in welk stadium de corrosie zich bevindt. Ook hiervoor geldt: meten is weten. Dit door analyse van de constructie, (non-)destructief onderzoek en een constructieve beoordeling. Herstel kan plaatsvinden door traditioneel betonherstel en kathodische bescherming en/of versterken met traditionele wapening, koolstofwapening of memory steel.

Floor Thijssen, Structural Engineer bij Solid Services.

Technofilosoof

Tot slot was er nog ruimte ingepland voor Rens van der Vorst, de zelfbenoemde technofilosoof. Hij werkt als docent en onderzoeker bij Fontys Hogeschool ICT en Engineering, waar hij ICT-studenten coacht op het gebied van de impact van technologie. Met zijn verhaal laat hij op een inspirerende, informatieve en confronterende manier zien wat de invloed is van moderne, digitale technologie op ons leven. In een komisch relaas gaf hij antwoord op vragen als: is datagedreven werken wel een goed idee? Waarom zie je alleen lelijke mensen op Tinder? Kun je buienradar wel vertrouwen?   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details