Platform over beton en staal in de bouw
Betonbescherming voor superieure afvalwatertunnel
De hoofdtunnel is bekleed met een gele, blauwe, roze en grijze Ultra Grip betonnen beschermplaat.

Betonbescherming voor superieure afvalwatertunnel

De Auckland Central Interceptor is het grootste afvalwaterproject in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Deze enorme rioolwaterzuiveringstunnel zal het afvalwater van het westen van de stad naar de waterzuiveringsinstallatie van Māngere in het oosten transporteren. De nieuwe afvalwatertunnel, die in opdracht is gegeven door Watercare Services Ltd, zal ongeveer 1,2 miljard NZD kosten en moet in 2026 klaar zijn. AGRU Kunststofftechnik levert betonbeschermingsplaten voor een polyethyleen bekledingssysteem dat de afvalwatertunnel op lange termijn moet beschermen tegen betoncorrosie.

De Central Interceptor Tunnel heeft een diameter van 4,5 meter en een lengte van 14,7 kilometer en loopt van Grey Lynn onder het centrum van Auckland en Manukau Harbour naar Māngere. De tunnel komt tussen de 15 en 110 meter onder de oppervlakte te liggen. Samen met twee kleinere verbindingstunnels zal de hoofdtunnel afvalwater van het bestaande netwerk opvangen en naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Māngere transporteren. Voor een maximale duurzaamheid van het infrastructuurproject, dat vele miljarden kost, laat Watercare Services Ltd de afvalwatertunnel bekleden met AGRU betonbeschermingspanelen. 

In dit deel van de tunnel wordt de blauwe betonnen beschermende plaatbekleding gebruikt.

PE-HD bekleding beschermt tegen betoncorrosie

De hoogwaardige bekleding van polyethyleen met hoge dichtheid voorkomt op doeltreffende wijze betoncorrosie en -slijtage. Dankzij de 13 millimeter lange ankerbouten hebben de AGRU Ultra Grip betonbeschermingspanelen een enorm hoge uittrekkracht. De thermoplastische bekleding beschermt het beton tegen corrosie als gevolg van de gassen die door het afvalwater in de tunnel worden gegenereerd. Dit maakt een maximale levensduur van de tunnelconstructie mogelijk. Om de rioolinspectie en het opsporen van schade te vergemakkelijken, is de tunnel verdeeld in vier verschillend gekleurde secties. AGRU levert de Ultra Grip betonbeschermingsplaat in 3 mm dikte. Terwijl de toegangsschachten bekleed zijn met groen, is de riooltunnel bekleed met geel, roze, blauw en grijs, en afgedicht door middel van extrusielassen. 

AGRU levert Ultra Grip betonnen beschermingsplaten voor het grootste afvalwaterproject in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland.

Dit project is niet alleen bedoeld om de bevolkingsgroei in de grote stad van 1,7 miljoen inwoners en de daaruit voortvloeiende grotere vraag naar afvalwater op te vangen. In oudere delen van de binnenstad van Auckland stromen rioolwater en regenwater in een gecombineerd leidingnet. Bij hevige regenval kan het regenwater deze leidingen overstromen. Momenteel wordt bij hevige regenval met fecaliën verontreinigd regenwater in de haven van Waitematā geloosd. Verwacht wordt dat de nieuwe rioolwatertunnel deze overstorten aanzienlijk zal verminderen.

Het bouwcontract is in maart 2019 ondertekend met de Ghella Abergeldie Joint Venture. Er zal ook een 200 meter lange Herrenknecht tunnelboormachine worden gebruikt. De afgewerkte afvalwatertunnel zal een helling van 1:1000 hebben, zodat het afvalwater naar Māngere kan afvloeien. Voor onderhoud en exploitatie zullen in totaal zestien toegangsschachten met een diepte van maximaal 65 meter worden gebouwd. In het kader hiervan zullen ook controle- en overloopstructuren en luchtzuiveringsinstallaties worden gebouwd voor de toekomstige exploitatie. 

De toegangsschacht is beschermd tegen betoncorrosie met groene Ultra Grip betonbeschermpanelen.

In de aanloop naar het project hebben AGRU Kunststofftechnik GmbH en Agru New Zea-land Ltd technische steun verleend bij de installatie van de bekleding van de schachten en de tunnel. Agru New Zealand Ltd zorgde ter plaatse voor ondersteuning en opleiding van het extrusielaspersoneel. AGRU Kunststofftechnik GmbH en Agru New Zealand Ltd hebben de levering van ongeveer 210.000 m² bekleding voor het project gecoördineerd en blijven dat ook doen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details