Platform over beton en staal in de bouw
Betonrevolutie langs het water

Betonrevolutie langs het water

Beschoeiing van beton is duurzaam en bezig aan een opmars

Betonbeschoeiing staat weer in de belangstelling nu plaatsing steeds vaker in combinatie met onderhoud wordt aanbesteed. Zowel ambtenaren als landeigenaren vragen aannemers te komen met een integraal voorstel. Beton scoort dan vele malen beter dan een houten oplossing. Het Edese bedrijf Filamat start daarnaast een onderzoek naar de circulariteit van betonbeschoeiing.

Juist de vervangingstermijnen spelen een belangrijke rol. Houten beschoeiing moet al na ongeveer 10-15 jaar worden vervangen en geïmpregneerd materiaal komt in aanraking met de natuur. Beton heeft een levensduur van meer dan 50 jaar en vraagt dus geen onderhoud. Voor ambtenaren, adviseurs, aannemers en ontwikkelaars lanceert Filamat nu een online platform (www.filamat.nl) met bijvoorbeeld handige bestekteksten.

Circulair beton
Gijs Jansen is directeur bij Filamat en ontwikkelde het glasvezelversterkte materiaal met zijn team. Gijs: “Het materiaal is ijzersterk. Door middel van glasvezelversterkte schoeidelen en palen gaan beschoeiingen zeer lang mee. Als projecten uiteindelijk wel vervangen worden, zorgen wij dat we de oude delen ophalen. We starten in 2019 in ons lab een onderzoek naar de circulariteit. We verwachten binnen enkele maanden een methode gereed te hebben die de vezels scheidt van het beton zodat we vervolgens met zeer fijne korrels weer nieuwe schoeidelen produceren.”

Vriendelijk voor flora en fauna
Omdat het product volledig uit zand, cement en glasvezel bestaat, heeft het geen negatieve invloed op de gezondheid van mens en dier. Er zijn geen schadelijke stoffen in het product verwerkt en het is 100% recyclebaar. De platen zijn vorst- en vochtongevoelig en rotten daardoor niet. Bovendien zijn ze direct in het water te plaatsen.

Eenvoudige plaatsing
Door de ideale breedte van 1,20 meter zijn de schoeidelen in nagenoeg alle rondingen te plaatsen. Hoogtes en kleuren zijn variabel. Is er een schoeideel beschadigd geraakt? De afzonderlijke delen zijn eenvoudig uit de bestaande constructie te verwijderen en door nieuwe te vervangen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details