Platform over beton en staal in de bouw
Betonschade na regen, Voor als het fout gaat…

Betonschade na regen, Voor als het fout gaat…

Het weer trekt zijn eigen plan. Zelfs als aannemers de stort van een uitgestrekte betonvloer hebben ingepland, kan neerslag van het ene op het andere moment roet in het eten gooien. De planning loopt vast, het bouwproces stagneert en de kwaliteit van de betonvloer is letterlijk waterverf. In dat geval kan Nieuwenhuis.nl de schade herstellen.

Degene die alles weet van mislukte betonvloeren – met name door regen – is Herbert Nieuwenhuis van Nieuwenhuis.nl. “Betonvloeren fungeren steeds vaker als afwerkvloer”, vertelt hij. “Dat betekent dat ze aan hoge eisen moeten voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld glad en slijtvast zijn of voorzien zijn van een afschot. Toch worden ze gestort in een buitensituatie, waar de omstandigheden slecht beheersbaar zijn.” 

Uiteenlopende risico’s

Natuurlijk hebben aannemers en betonleveranciers steeds meer hulpmiddelen om de beste omstandigheden te kiezen. Apps als ‘buienradar’ en ‘het weer’ geven steeds gedetailleerder informatie over de komende weersomstandigheden. Maar als regenperiodes te lang aanhouden, worden aannemers toch bereid om hun risico te verhogen. “En daar gaat het fout”, weet Nieuwenhuis uit ervaring. “Regenperiodes vormen een groot en kostbaar obstakel voor het bouwproces, met name in het voor- en najaar.”

Betonvloeren die zijn gestort onder foute omstandigheden halen nooit de vereiste kwaliteit.

 

Ongelijke oppervlaktes 

Betonvloeren die zijn gestort onder foute omstandigheden halen nooit de vereiste kwaliteit. Bij zware regenval krijgt de vloer de uitstraling van een uitgewassen grindvloer. Het oppervlakte is open en ongelijk, waardoor ook de slijtvastheid niet kan worden gegarandeerd. Wordt de vloer gestort rondom een staalconstructie, dan zijn de gevolgen nog groter. In dat geval ontstaan bij de verbindingspunten druipgaten die een risico vormen voor de stabiliteit van de constructie. 

Schuren en impregneren

“Voor het herstel van regenschade bieden wij meerdere oplossingen”, vertelt Nieuwenhuis. “Bij de lichtere schadegevallen schuren we de bovenste laag van de betonvloer totdat de vloer de gewenste gladde structuur vertoont. Na een impregnatielaag, die voorkomt dat de betonvloer stof blijft afgeven, is de vloer klaar voor gebruik.”

Voor de zwaardere gevallen verwijdert Nieuwenhuis alle zwakke lagen om vervolgens een nieuwe industriële egaliserende laag aan te brengen. Nieuwenhuis: “Bij grote oppervlaktes moet deze laag worden verpompt. Wij zorgen er dan voor dat de nieuwe laag exact voldoet aan de gestelde eisen. En natuurlijk kan ook deze vloer worden geïmpregneerd om stofvorming tegen te gaan.”

IJselijk snel

“Helaas is het herstel van de vloer slechts een deel van het probleem”, vertelt Nieuwenhuis. “Op het moment dat onze hulp wordt ingeschakeld, zit de aannemer ook met een bouwproces dat stagneert. Daarom ziet hij ons in de regel liever gisteren dan vandaag verschijnen. Dat realiseren we ons. Daarom gaan de zaken bij ons altijd snel. We komen zo snel mogelijk. Het pompen gebeurt in de regel in één dag; het uithardings- en nivelleringsproces vraagt twee tot drie dagen. Daarna kan de aannemer weer verder.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details