Platform over beton en staal in de bouw
Bevestiging van conformiteit als voornaamste speerpunt veiligheid

Bevestiging van conformiteit als voornaamste speerpunt veiligheid

Als onderdeel van de internationale TÜV NORD GROUP beoordeelt TÜV Nederland al sinds 1981 de veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en leefomgeving van organisaties, overheden en samenleving. Een activiteit die via een divers en omvangrijk dienstenpakket wordt ingevuld en waarvan de uitvoering gepaard gaat met een vergaande mate van objectiviteit, transparantie, deskundigheid en integriteit. Eén van de speerpunten waarmee TÜV Nederland als onafhankelijk serviceprovider de markt bedient, is het vergroten van veiligheid, gezondheid en milieu op de werkplek. VCA is hierbij een belangrijk en voornaam certificatieschema.

Foto 4 TöV Nederland kopiërenTÜV Nederland voert niet alleen audits uit, maar ook (periodieke) keuringen van o.a. hijs- en hefmiddelen en elektrische installaties.

Werd VCA in beginsel ontwikkeld voor bedrijven die leveren aan de (petro-)chemische industrie, inmiddels is het systeem aanwezig binnen elk denkbaar werkveld waar risicovolle werkzaamheden worden verricht. Zo ook in de bouw. “Vanuit TÜV willen we op iedere plek waar een veiligheidsrisico bestaat betrouwbaarheid aantoonbaar maken”, zegt Alex de Wals, manager sales & business development namens het in Son gevestigde TÜV Nederland. “Dat doen we door middel van certificeringen, keurmerken, keuringen en trainingen. Wat veiligheid betreft, hangen we als het ware een label aan een proces of product. Daarbij is het onze insteek om de opdrachtgever hulp te bieden. Vaak wordt gedacht dat we binnenkomen en als een politieagent op zoek gaan naar fouten, problemen en onvolkomenheden. Maar dat is niet onze intentie en strookt al helemaal niet met onze visie op veiligheid. Onze auditors zoeken niet naar afwijkingen, maar juist naar een bevestiging van conformiteit. Ze kijken stapsgewijs of er volgens de normen veilig wordt gewerkt en hoe we als een kundige partner kunnen bijdragen om het veiligheidsniveau op een nóg hoger niveau te tillen. Met het uitvoeren van zo’n 2.000 VCA-audits per jaar nemen onze gekwalificeerde auditors in uiteenlopende keukens een kijkje. De ervaringen die ze daarbij opdoen, worden vervolgens weer toegepast in het veld. Vertrouwelijkheid staat daarbij hoog in het vaandel.”

Summum

Kiezen voor de dienstverlening van TÜV Nederland is kiezen voor een aanpak op maat. De behoefte bepaalt de invulling. “In contact met de klant inventariseren we zijn situatie en kijken we gezamenlijk hoe we zijn vraag het best kunnen beantwoorden”, vervolgt De Wals. “Dat kan heel concreet een certificering op technische beheersmaatregelen zijn, maar ook voor klanten die meer met veiligheidsbewustzijn willen doen, kunnen we onze waarde bewijzen. De oplossing kan bestaan uit een VCA-certificering of bijvoorbeeld de NEN Veiligheidsladder. Deze laatste is voor klanten die inzetten op het creëren van een cultuuromslag met betrekking tot veiligheid. Niet alleen om risico’s en incidenten op de werkvloer te reduceren, maar ook om samen met leveranciers het veiligheidsbewustzijn binnen de bedrijfsmuren te verhogen. Want daarmee begint het allemaal.”

Foto 3 TUV Nederland kopiërenTÜV Nederland stelt kosteloos LMRA-kaartjes ter beschikking om risico’s in kaart te brengen, aan te pakken en te beheersen. (Beeld: Balf Rockstar Photography)

Het eerder genoemde VCA-certificaat, hét bewijs dat bedrijven voldoen aan de in de VGM-Checklist gestelde eisen, is in Nederland een begrip. En ook in een aantal andere landen wordt het geaccepteerd. Het systeem bestaat al vele jaren en is door de tijd heen sterk doorontwikkeld. “Wij kijken samen met opdrachtgevers welke oplossing het best past bij de behoeften en gebezigde bedrijfsactiviteiten. Zo kunnen we een op maat gesneden oplossing bieden die bijdraagt aan een veilig werkveld.”    

Tekst | Chris Elbers   Beeld | TÜV Nederland
Uitgelichte afbeelding: 
Een auditor van TÜV Nederland tijdens een werkbezoek.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details