Platform over beton en staal in de bouw
Bewuster en beter bouwen met ICF-elementen
Zorgwoning voor de toekomst, in 2013 uitgeroepen tot het ‘Slimste gebouw van Nederland. Architect: Eric Vreedenburgh, Archipelontwerpers. (Beeld: Ronald Tilleman)

Bewuster en beter bouwen met ICF-elementen

Insulated Concrete Forms (ICF) is een bouwsysteem afkomstig uit Noord-Amerika, dat in Nederland al jaren wordt toegepast als fundatiesysteem. “De constructieve, technische, thermische én akoestische prestaties van het geïsoleerde betonbekistingssysteem lenen zich echter ook bij uitstek voor bouwen bóven de grond”, benadrukt Charles van Oldenbarneveld, directeur van ICF-specialist. “Of het nu gaat om grondgebonden woningen, appartementengebouwen, kantoren, scholen, ziekenhuizen of zwembaden: overal zijn ICF-gevels superieur aan houtskeletbouw of in spouw gemetselde muren. Zeker wanneer voor het geïsoleerde betonbekistingssysteem van Nudura wordt gekozen.”

ICF bestaat in basis uit geïsoleerde EPS (piepschuim) panelen, die door middel van een kunststof web (polyprop) met elkaar zijn verbonden. De blokken kunnen eenvoudig worden gestapeld. Hierdoor ontstaat in mum van tijd een holle bekisting van isolatiemateriaal, die gevuld kan worden met gewapend beton. Gemiddeld kan met dit systeem een vierkante meter gevel per half manuur gerealiseerd worden, weet Van Oldenbarneveld. “Omdat het geïsoleerde betonbekistingssysteem het beton beschermt tegen weersinvloeden, kan het bouwproces bovendien in alle weersomstandigheden doorgaan. Voor de bouw is geen zwaar materieel nodig, waardoor de CO2- en stikstofuitstoot tot een minimum beperkt worden. En omdat de elementen eenvoudig vanaf de binnenzijde gestapeld kunnen worden, leent het systeem zich ook bij uitstek voor krappe bouwlocaties.”

Volledig casco opgebouwd met Nudura ICF.

Uitstekende duurzaamheidsprestaties

Anno 2022 worden steeds meer en hogere eisen gesteld aan bouwsystemen en bouwmethodieken, merkt Van Oldenbarneveld. “Bijvoorbeeld als het gaat om kwaliteit en duurzaamheid. De producten van Nudura zijn 100% recyclebaar en sluiten hier naadloos op aan.” ICF-specialist is de geautoriseerde dealer en adviseur van Nudura ICF in Nederland. “Wij zien het als onze taak om architecten, constructeurs en aannemers bewust te maken van de voordelen van het product, die werkelijk legio zijn. In Amerika worden de meest duurzame projecten gebouwd met Nudura ICF. Deze producent steekt met kop en schouders boven de markt uit. Niet alleen vanwege een uitgebreid assortiment hulpstukken, zoals 90° hoeken, 45° hoeken, T-profielen en metselsteen-muurdragers, maar ook vanwege de unieke afwerking van het systeem. In plaats van een gladde binnenzijde beschikt Nudura ICF bijvoorbeeld over een zwaluwstaartprofiel. Hierdoor wordt een naadloze aansluiting van isolatiemateriaal en beton geborgd, waardoor koude luchtstromen en energieverlies niet aan de orde zijn. Bovendien zijn de webs over de volledige hoogte van de elementen voorzien. Ook is een gepatenteerd klik-borgingssysteem geïntegreerd, waardoor de blokken al tijdens het stapelen onderling verankerd kunnen worden. Hierdoor kunnen de blokken tijdens het betonstorten niet open gaan staan, lekken of opdrijven. Dit maakt Nudura ICF ook bij uitstek geschikt voor BREEAM-, BENG-, LEED- en WELL-gecertificeerde projecten.”

De ICF-blokken van Nudura zijn ongeveer 45 centimeter hoog, 2,44 meter lang en hebben een onderlinge vaste afstand ten behoeve van de volgende betonkerndiktes: 10, 15, 20, 25 of 30 centimeter. In het systeem worden lateien boven gevelsparingen (ramen en deuren) automatisch meegenomen door extra wapeningsstaal te integreren. “Alle webs zijn gemaakt van 100% gerecycled kunststof en ook het EPS is volledig recyclebaar”, vertelt Van Oldenbarneveld. “Inmiddels wordt zelfs geopolymeerbeton gebruikt om de elementen te vullen, als duurzaam alternatief voor cementgebonden beton.” Standaard heeft Nudura ICF een isolatiewaarde (Rd-waarde) van 4,16. “Deze waarde kan eenvoudig en met standaard isolatiematerialen worden verhoogd naar 10, waardoor gebruikers flink op hun energiekosten kunnen besparen. Nudura ICF garandeert bovendien een enorm lage luchtdoorlatendheid van 0,33 m3/h/m2 (0,18 ACH), een geluidsreductie van 51-71 dB en een brandwerendheid tot 4 uur. De EPS panelen nemen geen vocht op en zijn ongevoelig voor schimmelvorming. Daarnaast is het geïsoleerde betonbekistingssysteem aardbevingsbestendig.”

Fundatie opgebouwd met Nudura ICF bouwsysteem.

Ongekende ontwerpvrijheid

Met Nudura ICF hebben architecten en constructeurs een ongekende ontwerpvrijheid. Zowel in vormgeving, hoogte als afwerking, aldus Van Oldenbarneveld. “Aan de buitenzijde zijn onder meer afwerkingen met houten rabbatdelen, trespapanelen, aluminium gevelcassettes, geprofileerde staalplaten, steenstrips of stucwerk mogelijk. Aan de binnenzijde adviseren wij om een gipsplaat te monteren, zodat een strakke en gladde afwerkwand ontstaat. Alle nutsvoorzieningen, zoals lichtschakelaars, wandcontactdozen, waterleidingen, et cetera kunnen zowel voor het betonstorten als achteraf worden aangebracht.”

Inmiddels zijn de eerste projecten met Nudura ICF in Nederland uitgevoerd. Een mooie referentie is een dubbele paswoning in woongemeenschapswijk en zorginstelling Het Dorp in Arnhem, dat in 2013 een Slim Bouwen certificaat heeft behaald. Ook is Nudura ICF toegepast in de Rabobank-vestiging in Scheveningen en in acht loftwoningen in Leiden.   

De unieke eigenschappen van Nudura ICF in een notendop
· Bouwen en isoleren in één procesgang.
· Een uitstekende luchtdichtheid van standaard 0,18.
· Isolatiewaarde van Rd 4,16 tot 10.
· Geen koudebruggen.
· Vocht- en schimmelbestendig.
· Hoge brandwerendheid tot 4 uur.
· Aardbevingsbestendig.
· Geluidsabsorptie van 51-71 dB.
· Uitgebreide afwerkingsmogelijkheden.
· Ook geschikt voor zelfbouwprojecten.
· Het complete systeem is European Technical Approval (ETA) gecertificeerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details