Platform over beton en staal in de bouw
BIBM-congres 2023 Amsterdam: Hét Prefab Betonevenement
Denny Bakirtzis, Hoofd Organisatie Congressen & Tentoonstellingen.

BIBM-congres 2023 Amsterdam: Hét Prefab Betonevenement

De 24e editie van het Europese Precast Concrete Congres, BIBM 2023, vindt plaats van 27 t/m 29 september in Hotel Okura in Amsterdam. De CEO’s van de organisatie, Dr. Ulrich Lotz en Michael Voss van Building Congress Forum, evenals Denny Bakirtzis, Hoofd Organisatie Congressen & Tentoonstellingen, vertellen graag meer over BIBM, het congres, de doelstellingen én wat deelnemers kunnen verwachten. 

Wat is er zo bijzonder aan het BIBM en haar congres? 

“Het BIBM-congres is hét Europese evenement van de prefab betonindustrie: als u in prefab beton werkt of als u een leverancier voor de prefab betonsector bent, is dit hét evenement waar u moet aanwezig zijn”, aldus Voss. “BIBM, het Bureau International du Béton Manufacturé, is de Federatie van de Europese Prefab Betonindustrie. BIBM werd opgestart in 1950 en organiseert sindsdien met tussenpozen van drie jaar, en tegenwoordig slechts twee jaar, een groot Europees congres. In 2023 vindt de 24e editie plaats. We hebben het dus niet over een doordeweeks evenement, maar over de stem van de hele prefab betonindustrie op Europees niveau. BIBM biedt een platform voor een netwerk van professionals, experts en industriëlen die betrokken zijn bij de prefab betonindustrie om samen te komen en om gezamenlijk belangrijke kwesties aan te pakken. BIBM bevordert ook het delen van ervaring en informatie, met haar commissies en ad-hocgroepen of natuurlijk met het platform van het BIBM-congres.”

Michael Voss van Building Congress Forum.

Het BIBM-congres wordt dit jaar van 27 t/m 29 september in Amsterdam gehouden. Een fantastische stad, maar waarom deze keuze? 

Lotz: “Ja, dat klopt. Amsterdam is een enorm open en jonge Europese stad. Afgevaardigden en bedrijven van het BIBM-congres 2023 vinden een fantastisch digitaal en sociaal netwerk in de stad en alles is er verbonden over land, water en door de lucht. De handelsgeest en uitstekende levenskwaliteit van het moderne Amsterdam maken het tot een magneet voor talent, start-ups en internationale hoofdkantoren voor bedrijven van over de hele wereld. Alle relevante contacten zijn er binnen handbereik en een breed netwerk van internationaal georiënteerde dienstverleners biedt bedrijven er een sterk concurrentieel voordeel.”

Dus het was de handelsgeest van de stad? 

Voss: “Inderdaad. De stad Amsterdam heeft altijd zo’n handelsgeest gehad. Toen er bijvoorbeeld in 1609 formele handelsbetrekkingen met Japan werden aangeknoopt, kregen de Nederlanders uitgebreide handelsrechten en vestigden ze een buitenpost van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Hirado. We wilden deze context meenemen in het concept van het congres en daarom kozen we ook voor het vijfsterrenhotel Okura als locatie. Michiel Roelfsema, General Manager van Hotel Okura Amsterdam, zal in de welkomstreceptie de relaties tussen Nederland en Japan beter uitleggen en benoemen dan wij dat kunnen.”

Volgens de agenda zal het congres zeer relevante onderwerpen behandelen zoals decarbonisatie, digitalisering, de circulaire economie, BIM en prefab, veerkracht, … Wat is er zo bijzonder aan het evenement? 

“Bijzonder is natuurlijk de Europese gedachte erachter”, vertelt Bakirtzis. Het congres draait om wat Michael Voss eerder al zei over BIBM: netwerken van professionals, experts en industriëlen die betrokken zijn bij de prefab betonindustrie om samen te komen en gezamenlijk belangrijke kwesties aan te pakken. Het thema van dit jaar is ‘Groen. Digitaal. Veerkrachtig – Oplossingen voor prefab beton’. Net als andere sectoren is de prefab betonindustrie zich terdege bewust van de noodzaak om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. De nieuwste projecten op het gebied van decarbonisatie, circulaire economie en Carbon Capture & Use (CCU) zullen gepresenteerd worden. Dit alles kan niet worden bereikt zonder de juiste processen en hun digitalisering. Building Information Modeling (BIM) en prefab beton zijn bijvoorbeeld uitstekende partners. De toekomst van de bouw zal ook geïntegreerd moeten worden in een groene en digitale samenleving. Philip Crampton, voorzitter van de Europese Federatie van de Bouwnijverheid (FIEC), zal naar deze context verwijzen. En gebouwen zullen op een meer en meer veerkrachtige manier moeten worden gebouwd, aangezien we te maken zullen krijgen met de gevolgen van klimaatverandering, waaronder overstromingen, seismische activiteiten, enz. Zo zullen we beter leren met welke oplossingen geprefabriceerd beton hierbij kan helpen.”

Wat maakt Building Congress Forum (BCF) de geschikte partner om dit congres te organiseren?

“BCF biedt professionele planning en organisatie van evenementen in de internationale congresbusiness”, aldus Lotz. “We hebben gespecialiseerde kennis in de hele waardeketen van het bouwen & expertise, in het organiseren aan de ene kant en professioneel event management & strategische communicatie via gevestigde platforms aan de andere kant. BCF bestaat uit twee gelijkwaardige partners en verenigt zo twee machten: Bauverlag BV GmbH en FBF Betondienst GmbH. FBF Betondienst GmbH is gastheer van het ‘BetonTage Congres’ en kan terugblikken op meerdere decennia ervaring op het gebied van event management. Daarnaast runt het een eigen mediabureau, inclusief streaming, videomontage, website en social media diensten.”

Voss: “Bauverlag bekleedt bovendien een goede positie op het gebied van architectuur, maar geeft ook BFT International uit, een van de toonaangevende tijdschriften van de betonindustrie. BFT International 09/2023 zal ook het congresverslag publiceren. Dit is nog een voorbeeld waarin we duidelijk het wederzijdse voordeel en de samenwerking binnen de nieuwe BCF-entiteit kunnen zien. Uiteindelijk gaat het om de combinatie van ervaring op het gebied van evenementenbeheer met praktische expertise uit de industrie.”   

Zijn er nog andere partners in deze samenwerking? 

Lotz: “Ja, natuurlijk. Zo is een belangrijke ondersteuner de International Prestressed Hollowcore Association (IPHA) met zijn directeur, Kjell-Ole Gjestemoen. Hij is de opvolger van Carsten Friberg, met wie we ook nauw contact hebben gehouden voor het congres in 2021 in Kopenhagen. IPHA toont een even sterke betrokkenheid en is onze officiële samenwerkingspartner geworden, waarvoor we zeer dankbaar zijn.”

Dr. Ulrich Lotz van Building Congress Forum.

Is het nog steeds mogelijk om je als exposant in te schrijven? We hebben gehoord dat er veel vraag is naar de bijbehorende tentoonstelling. Klopt dat? 

“Ja, dat klopt, maar er zijn nog wel een paar laatste plaatsen beschikbaar voor exposanten”, benadrukt Bakirtzis. “Op onze website www.bibmcongress.eu vindt u alle informatie over de tentoonstelling en registratie als exposant of congresganger. Op de website van het congres zijn ook downloads te vinden, zoals het programma of het handboek voor exposanten.”

Wat voor een randprogramma kunnen de deelnemers eigenlijk verwachten? 

Bakirtzis: “Er is natuurlijk een volwaardig socio-cultureel programma, met verwijzingen naar de geschiedenis van Amsterdam en de congres-locatie, te beginnen met een rondvaart over de befaamde ‘grachten’, die op donderdag, vrijdag en zaterdag wordt aangeboden. Op donderdagavond hebben we het galadiner in Rosarium in het Amstelpark, dat een aangename achtergrond vormt in het nazomerseizoen. Als we geluk hebben, maken we gebruik van het terras dat uitgeeft op de tuin van Rosarium. Bij het beroemde COSTER Diamonds krijgen de deelnemers een rondleiding en een diamanten verrassing: elke gast ontvangt een glas champagne. In elk glas heeft het Royal Coster team ofwel een echte diamant ofwel een kubieke zirkoon – een imitatie diamant – geplaatst. Niemand kan op het oog het verschil zien tussen een echte diamant en de zirkoon. Daarom laat Royal Coster een van haar meesterslijpers elke steen controleren. Terwijl de diamantslijper de steen controleert, legt de meester uit hoe je een echte diamant van een nepdiamant kunt onderscheiden. Als je niet de gelukkige bent met een echte diamant in het glas, mag je toch de zirkoon houden als een mooi aandenken aan de hele tour. En last but not least, verwijzend naar de Japanse cultuur waarin we ondergedompeld worden in het Okura Hotel, krijg je de unieke kans om deel te nemen aan een Origamiworkshop. Er zijn talloze verschillende origamimodellen, zoals lotusbloemen of kraanvogels. Als beginner lijkt het misschien moeilijk, maar het team van Hotel Okura zal je stap voor stap origami leren vouwen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details