PERI parkeergarage Tournooiveld
01:13
03-05-2017

Bijzondere bekisting voor wanden parkeergarage

De wanden van de nieuwe parkeergarage aan het Tournooiveld in Den Haag bestaan uit in het werk gestort beton. Vanwege het speciale karakter van dit project heeft aannemer Dura Vermeer bekistingsbedrijf PERI Nederland b.v. uit Schijndel ingeschakeld.

PERI is gespecialiseerd in de verhuur en levering van bekistingen en steigers, evenals de engineering ervan. Richard van der Heijden, Hoofd Technisch Bedrijfsbureau, heeft dit werk aan het Tournooiveld begeleid in overleg met Dura Vermeer. “Tegen de ruwe CSM-wanden in de bouwkuip moesten passende betonwanden komen. Vanwege de krappe planning moest dit snel gebeuren en een goede en veilige bekisting was uitermate belangrijk. Wij hebben hier éénzijdige wandbekisting geleverd voor de bijna negen meter hoge wanden van de bouwkuip. De nieuwe betonnen wanden zijn in één keer in het werk gestort.”

Werkwijze
PERI heeft voor de bekisting het VARIOKIT-systeem – een stalen steunbok – geleverd en voorgemonteerd. De betondruk voor deze bekisting is maximaal 35 kN/m². De bijna honderd meter lange zijwanden van de garage zijn per 32 meter gestort. Omdat het beton in één keer gestort moest worden, waren er dertien units met elk twee bokken naast elkaar nodig. Elke unit besloeg een vlak van 2,5 meter breed bij negen meter hoog. Door de tijdsdruk werden twee sets van dertien units tegelijkertijd gebruikt. Na het storten werd de bekisting verwijderd en samen met de bok naar de volgende stort gehesen. Voor de kopwanden van de garage, met maximale afmeting 36 m¹ was slechts één stort nodig.

Eenzijdige bekisting
In dit project werd volstaan met éénzijdige bekisting, omdat de CSM-wand hier ook als bekisting kon dienen. Eén dubbele schuine centerpen DW26 onderin de vloer moest alles tegenhouden, aangezien er per bok een kracht van 2×500 kN op rustte.

“Uniek voor dit project is de manier waarop de oplegnokken aan de betonnen wanden zijn aangebracht. In de parkeergarage zitten drie lagen met prefab vloeren, die ondersteund worden door oplegnokken in de wanden. Deze nokken zijn tegelijk met de wanden in één keer gestort. Hiervoor zaten er speciale uitsparingen, in de vorm van stalen bakken, in de bekisting. Toen het beton uitgehard was, konden deze bakken één voor één worden verwijderd, heel bijzonder!”, besluit Van der Heijden.

Tekst: Irene Teunissen   Beeld: Dura Vermeer

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Sneller bouwen 3D-printerDe Pen fib Symposium